Холестеролът е съществен компонент за протичането на много от процесите в човешкото тяло. За съжаление има лоша репутация, заради ключовата му роля в развитието на някои сърдечно-съдови заболявания. Прекалено високите стойности на холестерола създават предпоставки за натрупване на плаки по стените на кръвоносните съдове, вследствие на което може а се стигне до тяхното стесняване и запушване. Ролята на холестерола в тялото обаче не е само отрицателна, тъй като той е естествена съставна част на клетъчните мембрани. Освен това участва в синтезирането на десетки метаболитно активни вещества, необходими за поддържането на нормална обмяна на веществата. Холестеролът се дели на два вида – HDL (High Density Lipoproteins) и LDL (Low Density Lipoproteins).
По-долу подробно ще разгледаме какво точно представлява холестеролът и как тялото го използва. Ще разберем защо диетите с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини (като кето диетата) могат да доведат до промяна в нивата му и дали трябва да се притесняваме, ако имаме повишени стойности на холестерол в кръвта.
Същност и функции на холестерола
Холестеролът е вид мазнина, която е част от всички човешки и животински клетки. Той е от съществено значение за много метаболитни процеси в организма, включително производството на хормони, жлъчен сок и витамин D. Дори при спазването на диета, изключваща храните с високо съдържание на холестерол, неговите стойности могат да се променят вследствие на множество други фактори, тъй като тялото синтезира само около 80% от необходимия му холестерол.
Холестеролът се намира практически във всяка клетка на тялото и е необходим за правилното протичане на множество функции в човешкия организъм, включително:
- Участва в клетъчната структура: като неразделна част от всяка клетъчна мембрана в тялото, холестеролът е необходим за поддържането на клетъчните стени;
- Синтез на хормони: холестеролът е необходим за производството на естроген, прогестерон, андростерон, тестостерон, кортизол и други хормони. Участва също и в синтеза на жизненоважния витамин D3;
- Производство на жлъчни сокове: черният дроб превръща холестерола в жлъчни киселини, които са от ключово значение за това организма да усвои ценни мазнини и мастноразтворими витамини като A, D, E и K;
- Образуване на миелин: миелиновите обвивки, които обгръщат и защитават всяка нервна клетка се нуждаят от около 25% от холестерола, намиращ се в тялото;
Как действа холестеролът
Холестеролът представлява бяло, неразтворимо във вода вещество, транспортирано от кръвната плазма. Новосинтезираният и приетият с храната холестерол постъпва в черния дроб, където образува комплекси със специални транспортни белтъци. Съществуват два основни типа холестерол, различаващи се по плътността на образуваните липопротеидни комплекси:
- Липопротеини с ниска плътност (Low Density Lipoproteins – Cholesterol, LDL-C) – познат още и като „лош“ холестерол. Функцията на LDL-C е да пренесе холестерол до всички клетки и тъкани в човешкото тяло, които както споменахме по-рано имат нужда от него за протичането на множество жизненоважни процеси. При нарушения на обменните процеси, холестеролът от LDL-C се освобождава от липопротеидния комплекс твърде рано или не може да се усвои от клетките. В тези случаи, той започва да се отлага по стените на кръвоносните съдове, където образува атеросклеротични плаки;
- Липопротеин с висока плътност (High Density Lipoproteins – Cholesterol, HDL-C) – т.нар. „добър“ холестерол, който транспортира холестерола обратно към черния дроб. HDL-C се образува само при излишно високи нива на свободен холестерол в кръвта и помага за редуцирането на излишния холестерол;
Малко известен факт е, че липопротеините съществуват в различни форми и размери и всеки тип изпълнява свои собствени функции. Съществуват пет основни типа липопротеидни комплекси, като HDL и LDL са само 2 от тях. Останалите три са хиломикрони, липопротеин с много ниска плътност (VLDL) и липопротеин със средна плътност (IDL).
Възгледите на спортистите за холестерола
Много хора следват съвета за премахване на жълтъците, заради съдържащия се в тях холестерол и консумират само яйчните белтъци. Благодарение на проведени във времето изследвания стана ясно, че приемът на богати на холестерол храни не влияе особено на нивата на холестерол в кръвта. Всъщност, когато приемаме повече холестерол с храната, в отговор на това, черният дроб започва да произвежда по-малко количество холестерол, за да стабилизира и нормализира нивата му по естествен начин.
Важно е да отбележим, че холестеролът не може да предизвика заболяване сам по себе си. Един и същ вид холестерол непрекъснато се прехвърля между LDL-C, HDL-C и другите видове липопротеини, като нарушения в протичането на тези процеси могат да доведат до трайно увеличаване на нивата на холестерол в кръвта, известно още като хиперхолестеролемия.
Как влияе кето диетата на холестерола
Тъй като процентът на страдащи от сърдечно-съдови заболявания и диабет се увеличава в световен мащаб, учените търсят всевъзможни методи за повишаване нивата на HDL холестерол. Успоредно с това, други учени търсят възможности за ограничаване на високите нива на LDL холестерола и други потенциални средства за превенция срещу образуването и натрупването на плаки по стените на кръвоносните съдове. Всъщност, холестеролът не е единственият фактор за образуването им. Значение имат също възрастта, пола, фамилната обремененост, наднорменото тегло, високото кръвно налягане и други метаболитни нарушения.
В продължение на десетилетия специалистите предписват лекарства за регулиране нивата на холестерола в кръвта, наречени статини. Дали това е устойчиво и добро решение за всички?
Попаднахме на проучване, което разглежда използването на диетични интервенции като ефективни методи за оптимизиране на HDL холестерола и редуциране на риска от сърдечно-съдови заболявания. По-долу ще предоставим данни за три изследователски проучвания, изследващи ефектите от нисковъглехидратната и кетогенната диета върху стойностите на холестерола.
Влиянието на ограничението на въглехидратите върху HDL холестерола
В мета-анализa Very-low-carbohydrate ketogenic diet v. low-fat diet for long-term weight loss: a meta-analysis of randomised controlled trials, публикуван в British Journal of Nutrition, изследователите са разгледали какво е въздействието на кетогенната диета с много ниско съдържание на въглехидрати (VLCKD) върху ключовите показатели за сърдечно-съдовото здраве, включително HDL холестерола.
Авторите дефинират приема на по-малко от 50 гр. въглехидрати на ден за кето диета. Това е по-ниска стойност от препоръчителното дневно количество въглехидрати, която клиницистите препоръчват на хората, страдащи от диабет. В мета-анализа са включени 13 рандомизирани контролирани проучвания с общо 1415 участници. Всички проучвания са провеждани в продължение на минимум една година, като включените участници са били на възраст над 18 години и са имали ИТМ най-малко 27,5 кг/м2. Във всяко от тези проучвания, VLCKD се сравнява с диети с ниско съдържание на мазнини.
Резултатите: в 12 проучвания, проведени с 1257 пациенти е изследвано въздействието на кето диетата (VLCKD) върху нивата на холестерол в организма. Когато оценяват данните, учените откриват, че лицата подложени на кето диета , постигат средно увеличение на HDL от 0,12 mmol/L. Това е двойно по-голямо от средното увеличение на HDL при участниците на нискомаслена диета, които постигат средно увеличение на HDL от 0,06 mmol/L. В резултат на това, авторите стигат до извода, че диетата с ограничено количество въглехидрати има полза за сърдечно-съдовото здраве, тъй като подобрява нивата на HDL в тялото.
Във втора част на темата ще продължим с останалите две проучвания, както и с насоки за нормализиране нивата на холестерол в кръвта и още полезна информация.
Използвани ресурси
- Retterstøl K, Svendsen M, Narverud I, Holven KB. Effect of low carbohydrate high fat diet on LDL cholesterol and gene expression in normal-weight, young adults: A randomized controlled study. Atherosclerosis. 2018 Dec;279:52-61. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2018.10.013. Epub 2018 Oct 17. PMID: 30408717.
- Noakes TD, Windt J. Evidence that supports the prescription of low-carbohydrate high-fat diets: a narrative review. Br J Sports Med. 2017 Jan;51(2):133-139. doi: 10.1136/bjsports-2016-096491. PMID: 28053201.
- Schwingshackl L, Hoffmann G. Comparison of effects of long-term low-fat vs high-fat diets on blood lipid levels in overweight or obese patients: a systematic review and meta-analysis. J Acad Nutr Diet. 2013 Dec;113(12):1640-61. doi: 10.1016/j.jand.2013.07.010. Epub 2013 Oct 17. PMID: 24139973.
- Dashti HM, Mathew TC, Hussein T, Asfar SK, Behbahani A, Khoursheed MA, Al-Sayer HM, Bo-Abbas YY, Al-Zaid NS. Long-term effects of a ketogenic diet in obese patients. Exp Clin Cardiol. 2004 Fall;9(3):200-5. PMID: 19641727; PMCID: PMC2716748.
- Lee HS, Lee J. Effects of Combined Exercise and Low Carbohydrate Ketogenic Diet Interventions on Waist Circumference and Triglycerides in Overweight and Obese Individuals: A Systematic Review and Meta-Analysis. Int J Environ Res Public Health. 2021 Jan 19;18(2):828. doi: 10.3390/ijerph18020828. PMID: 33478022; PMCID: PMC7835865.
- Johnson, Teddi Dineley. “Mind your cholesterol for a healthy heart.” The Nation’s Health 40.3 (2010): 24-24.
- Tall AR, Yvan-Charvet L. Cholesterol, inflammation and innate immunity. Nat Rev Immunol. 2015;15(2):104-116. doi:10.1038/nri3793
- Feingold KR, Funk JL, Moser AH, Shigenaga JK, Rapp JH, Grunfeld C. Role for circulating lipoproteins in protection from endotoxin toxicity. Infect Immun. 1995 May;63(5):2041-6. doi: 10.1128/IAI.63.5.2041-2046.1995. PMID: 7729918; PMCID: PMC173262.
1 коментар