Вегануари 2023 (Veganuary 2023) е Вашето здравословно начало на годината. Винаги започваме новата година с обещания към себе си. И към близките си, разбира се!
„Ще спортувам повече. Ще се храня по-добре. Ще се включвам в каузи и ще помагам на другите. Ще бъда по-щадящ към околната среда и по-свързан с природата.“ Или нещо друго в този стил. Винаги е добре, когато имаме ново начало. По-осъзнато, по-мотивирано и по-информирано.
Когато сме част от общество с обща мисия, е много по-силно като преживяване за нас и като наблюдение от близките ни. Много по-устойчиви сме в моментите, в които искаме да се откажем. В моментите на умора. Имаме по-ясна цел и можем да обсъждаме трудностите си и постиженията си с хора, които преживяват същото. Хора, които са възприели същите ценности.
Затова се е родил Вегануари през 2014 година от британска организация със същото име (Veganuary). Основният мотив на организацията е да помогне на обществото в премахването на всички резонни и нерезонни пречки, спиращи хората от веганска диета. Често тези пречки са свързани със схващането, че при веганската диета се готви повече и се използват по-скъпи и екзотични продукти. Хората често изпитват съпротива към този начин на хранене заради това, че във веганската диета липсват оптимални нива на протеини и белтъчини. Може би си мислят, че нямат достатъчно силна воля, за да издържат на предизвикателството.
Veganuary разбива тези митове и помага на хората да опитат нещо съвсем ново, което ще помогне не само на тяхното здравословно състояние, но и на света в глобален мащаб.
Идеята на Вегануари е колкото може повече хора да следват веганска диета през целия януари на всяка нова година. А защо не и след това?
Служители на Харвардския университет са изчислили, че само от 2014 до 2020 година последователите на Вегануари са помогнали да се спести на планетата над 100 000 тона вредни емисии в атмосферата. Също така за производството на тяхната храна са били използвани 6 милиона литра по-малко вода и 3,4 милиона животни са били спасени. Още по-вдъхновяващото е, че цели 80% от участниците в това предизвикателство са решили да продължат да ограничават консумацията на животински продукти или да я спрат изцяло.
В статията ще коментираме защо тази инициатива е толкова важна за планетата ни и за нашата безопасност.
5 ползи от веган диетата за хората и природата
Опазване на околната среда
В съвременния свят все повече естествени процеси се извършват на забързан кадър. Бързо се храним, бързо работим, бързаме да приключим с повече задачи за по-малко време, бързаме дори и с дребните неща. Храним се на крак и рядко се случва да се замислим колко време е било нужно за това, което е в чинията ни, да бъде произведено. Какви ценни ресурси са били изхабени, за да можем ние за няколко минути да хапнем обяда си като един завършен продукт. Но какво стои зад него?
Според проучване, правено в една от големите европейски държави, средно човек консумира по над килограм месо на седмица. Това прави по около 50-60 килограма месо годишно на човек. А какво е нужно да се даде от ресурсите на планетата ни, за да бъде този килограм месо произведен?
От 80-те години насам консумацията на месо е рязко повишена, не само заради утвърдените навици на много от нациите, обитаващи планетата ни, но и заради нарастващото население в света. Въпреки че протеинът е изключително важен микронутриент за човешкото тяло, прекалената консумация на месо и други продукти от животински произход има все по-негативно влияние върху околната среда и допринася за плашещите климатични промени, които застрашават бъдещето и сигурността ни.
Животновъдството често е асоциирано с натрупване на вредни емисии във въздуха. Двете най-чести причини за това са газовете, които животните отделят, и транспортирането им, както и логистиката на фуражите, необходими за отглеждането им. Докато страни като Австралия се опитват да работят върху осъзнаването на нуждите от промяна в хранителните навици у повечето хора по света, то в Китай например консумацията на говеждо месо расте все повече. И за да отговорят на нуждите им съседните държави се налага да забързат производството и да доставят повече месо на потребителя за по-малко време. Колкото повече расте търсенето, толкова повече се съкращава срокът на производство.
Това е равносилно на повече вредни емисии, отделени в атмосферата, за по-малък срок от време. Това води до по-бързо затопляне на въздушните маси и респективно допринася за по-бързото глобално затопляне, което се наблюдава през последните десетилетия.
И не е само това. Количеството вода, изразходвано за производството на килограм месо, е между 5 000 и 20 000 литра. Само за килограм месо! Такова количество се консумира за около седмица от човек в по-големите европейски държави. А за съпоставка – за производството на 1 килограм пшеница се използват между 500 и 4 000 литра вода.
Намалявайки консумацията на месо и продукти от животински произход, ние със сигурност ще допринесем за забавянето на ефектите от глобалното затопляне. Нашият въглероден отпечатък може да бъде определящ за състоянието на планетата, която обитаваме.
Намаляване страданието на животните
За да се отгледат повече животни за по-малко време и на по-малки площи от необходимото, животните биват поставяни в клетки или в по-малки от нужното заграждения. Институциите в САЩ например ожесточено се борят с нехуманното отношение на някои от големите месопроизводители към животните, но все още не успяват да обхванат всички сигнали, които стигат до тях. Има данни за незаконни търгове, в които животните се продават като предмети. Без подходящи условия, без адекватна и питателна храна. Без необходимата грижа. И тези практики са разпространени в други страни.
Цялостното възприятие на животните от голям процент от съвременното население е свързан само с нужда и ползване и не включва съпричастност и хуманност. Това алармира много активистки организации, които усилено дават гласност за условията, в които животните се гледат, и начина, по който се убиват.
Много често няма достатъчен контрол в големите ферми и населението не е наясно какво точно се случва зад преградите и как живее животното, докато стане достатъчно голямо, за да бъде заклано за месо. Много хора дори отбягват тези теми, защото не са им приятни. Но те са част от преживяването на животните, а и на хората, работещи във фермите. Не всеки е способен да преглътне страданието и мизерията, в които живеят голям процент от животните, и работниците често са силно раздвоени дали да останат без работа или да продължат да бъдат част от това, въпреки че не желаят да бъдат идентифицирани с него. Често те смятат, че не могат да променят системата. И донякъде е така.
Колкото по-малко търсене има на животински продукти и месо, толкова повече ще намалее производството, съответно фермите ще започнат да се завръщат към нормалното си функциониране. Повече земни и тревни площи за паша, повече естествени източници на вода, по-прецизна и хуманна грижа към животните, по-дълъг и спокоен живот за тях и по-приятна среда за работа за служителите. Това е главната идея на инициативата Вегануари и потенциалният ефект.
Пазарът в момента е принуден да отговаря на нуждите на клиента, но ние сме клиентите. Ние можем да променим сегашната ситуация, до която се е стигнало вследствие на общите ни хранителни навици. Всеки един от нас има силата да промени своята диета и малко по малко нещата да се върнат към баланс и естествен начин на животновъдство.
Колкото по-малко страдание предизвикваме у животните, толкова по-щастлива ще бъде планетата ни. Защото животните са част от природата. А планетата е преди всичко това – чиста природа, която се нуждае от уважение.
Подобряване на здравето
Напоследък доста често се асоциира прекомерната употреба на животински продукти, включително и на месо, с повишаването на киселинността в организма. В резултат на това тялото е предразположено към инфекции, вируси, дегенеративни изменения и има по-малко защитни бариери срещу патогени.
Човек, опитал някога веганска диета, е почти сигурно, че е усетил прилив на повече енергия от обичайното, подобряване на настроението, лекота в стомашно-чревния тракт. Други ползи, които често се наблюдават, са подобряване на съня, намаляване на негативните емоции и депресивните състояния, подобряване на фокуса и концентрацията.
Една от причините за всичко това е разнообразната растителна храна. Природата ни е дала всичко и то в най-различни форми. Наблягайки на месо и животински продукти, може да имаме все по-малко желание и възможност да експериментираме с други храни. Когато изключим месото, ние ще имаме време и желание да внесем повече плодове и зеленчуци в менюто си. Ще се запознаем с храни, които може би никога не сме опитвали, или сме избягвали.
Има много култури, богати на протеини, белтъчини и аминокиселини. Бобовите храни например. Или суровите ядки и семена. Ядковите тахани и масла. Зеленолистните, включително броколи, спанак, кейл. Любимецът на всички вегани и вегетарианци – нахутът. Благодарение на него можем ежедневно да похапваме вкусен хумус, намазан върху любимия си крекер или хлебче.
Киноата, водораслите и соята трупат все по-голяма популярност и не е изненадващо, че веднъж въведени, остават в менюто дълготрайно. Разнообразието, което можем да постигнем с тези продукти е наистина впечатляващо. Особено сравнявайки го с еднотипните месни храни. А веганските сладкиши, торти, сладоледи дори са просто невероятни!
Много заболявания и придружаващите ги симптоми могат да бъдат овладени с алкализираща диета, каквато е веганската. Има проучвания над позитивното влияние на веганската диета върху състоянието на пациенти с артрит и други двигателни възпаления. Подобрението на пациенти с болестта на Крон е друго постижение на веганския начин на живот. Отделно от това, изчистването на тънките черва и дебелото черво е много по-ефективно, ако се храним с растителна храна, тъй като на месото са му необходими много повече часове за разграждане и изхвърляне от организма ни, отколкото на останалите видове храни.
Намаляване на глада по света
На нашата планета се произвежда достатъчно количество зърно, за да изхрани всички хора по света. Най-голяма е концентрацията на глад в Африка и Азия. Проблемът не идва толкова от недостиг на суровини, колкото от логистиката им. В основата на това стоят международните конфликти, климатичните промени и последните години на пандемия и локдаун.
Шокиращо е, че най-много зърно по света се произвежда за животните, предвидени за месо и млечни продукти. Докато хора умират от глад и могат да бъдат спасени, ако им се предостави достъп до питателна храна и до вода. Цели 10% от човечеството гладува ежедневно. Ние можем да спрем това заедно. Намаляването на консумацията на месо и продукти от животински произход ще помогне на голяма част от населението да бъде по-отговорно по отношение на храната, която консумира.
Всичко това е пряко свързано и с отпадъците, които човечеството генерира. Ако успеем да внесем осъзнатост във всеки един аспект от живота ни и рециклираме отпадъците си, потребяваме по-малко пластмаса или променим хранителния си режим, нашият принос за планетата ще бъде все по-позитивен и трансформиращ.
Ползи за теглото
Не на последно място, веганският начин на хранене може да ни помогне за регулиране на теглото и предотвратяване на затлъстяване – един глобален проблем с плашещи размери. В нашия блог често разглеждаме теми, свързани с диетата, начина на хранене и спорт, различни диети, така че може да ви препоръчаме още няколко четива:
Най-добрите диети за 2022 г. според експертите [част 1]
Рецепти за здравословна закуска и поддържане на нормално тегло
Изненадващо засищащи храни с малко калории за вашата диета
Използвани източници
Clem J, Barthel B. A Look at Plant-Based Diets. Mo Med. 2021 May-Jun;118(3):233-238. PMID: 34149083; PMCID: PMC8210981.
González N, Marquès M, Nadal M, Domingo JL. Meat consumption: Which are the current global risks? A review of recent (2010-2020) evidences. Food Res Int. 2020 Nov;137:109341. doi: 10.1016/j.foodres.2020.109341. Epub 2020 May 29. Erratum in: Food Res Int. 2020 Nov;137:109620. PMID: 33233049; PMCID: PMC7256495.
Flachowsky G, Meyer U, Südekum KH. Land Use for Edible Protein of Animal Origin-A Review. Animals (Basel). 2017 Mar 18;7(3):25. doi: 10.3390/ani7030025. PMID: 28335483; PMCID: PMC5366844.