Артишокът е много интересен зеленчук, основно разпространен в средиземноморския район и консумиран редовно като част от Средиземноморската диета.
Средиземноморската диета е хранителен режим на базата на висока консумация на сезонни зеленчуци, пресни плодове, зърнени храни, ядки, риба и студено пресовани масла. Тези продукти са богати на макронутриенти – протеини, полезни въглехидрати и ненаситени мазнини, и микронутриенти – витамини, минерали и полезни биологично-активни вещества.
Артишок
Артишокът (Cynara cardunculus) е вкусен зеленчук, широко разпространен в Средиземноморския район. Той се култивира основно в Италия и присъства традиционно на трапезата на италианците. Италия е държава, известна с високата продължителност на живота и ниския процент на сърдечно-съдови заболявания. Смята се, че това се дължи именно на средиземноморския начин на хранене, който се слави като един от най-здравословните в света.
Има исторически данни, че артишокът е използван от древните гърци, римляни и египтяни като храна и лекарство. Артишокът е широко култивиран в Средиземноморието и листата от артишок са използвани за подкрепа на чернодробната функция, стимулиране на жлъчната секреция и отделяне на задържаната вода в организма.
Днес е известно, че основните полезни ефекти на артишока се дължат на веществото цинарин и на флавоноидите в състава му (като лутеолин). Екстрактът от листата на артишок осигурява защита на чернодробните клетки, неутрализира вредните кислородни радикали в тялото, има антибактериално и противораково действие, стимулира отделянето на урина и на жлъчен сок, редуцира отоците, понижава риска от високи стойности на холестерола и триглицеридите.
В народната медицина артишокът се използва в прясно или изсушено състояние, под формата на прахове, екстракти, отвари и чайове.
Отслабване с артишок
Артишокът е идеалният зеленчук в помощ на редукцията на телесното тегло. Той съдържа много малко калории – само 47 калории за 100 грама, богат е на фибри и беден на мазнини. Той е източник на много витамини – А, С, В, К, минерали – калий, натрий, фосфор, магнезий, желязо, и други биологично-активни вещества – полифеноли, флавони и др.
Артишокът има изключително високо съдържание на фибри. Външните му листа и стъблото му са жилави и неядливи, за консумация са годни само вътрешните му листа („сърцето“ на артишока).
Фибрите са сложни въглехидрати – целулоза, пектин и др. Те не се разграждат в храносмилателната система на човека и преминават пасивно през нея без да се усвояват. Фибрите обаче имат важно значение за нормалното храносмилане:
- Фибрите стимулират секрецията и отделянето на жлъчен сок и други храносмилателни сокове;
- Съдействат за поддържането на здравословен и разнообразен чревен микробиом;
- Регулират стойностите на холестерола и кръвната захар.
Богати на фибри са зеленчуците, плодовете, зърнените и бобовите растения. Някои от фибрите са разтворими, задържат голямо количество вода, набъбват и образуват гел в червата – например пектин. Други фибри, като целулозата, не се разтварят във вода и не задържат вода.
Фибрите са важен компонент и на популярната кето диета. Кето диетата е базирана основно на консумация на мазнини. Един от страничните й ефекти е констипацията (запекът), когато не се приемат достатъчно количество зеленчуци. Фибрите подпомагат чревния транзит и редовната детоксикация на тялото. Също така стимулират механично червата и усилват тяхното движение, като допринасят за по-бързо отстраняване на продуктите на обмяната.
Кето диетата изисква обилен прием на зеленчуци с ниско въглехидратно съдържание – над половин килограм дневно. Артишокът съдържа относително високо количество въглехидрати, но основната част от тях са полезни, неусвоими фибри и баластни вещества. Поради това артишокът може да бъде включен в кето режим и да осигури голямо количество фибри и други полезни вещества.
Артишокът като пребиотик
Артишокът съдържа веществото инулин, което принадлежи към класа на пребиотичните добавки. Инулинът е одобрен от медицинските организации като добавка към хранителни добавки с цел повишаване на хранителната им стойност. Други богати на инулин зеленчуци са чесънът, лукът, празът, аспержите.
Пребиотиците са вещества, които не се разграждат в стомаха, но стимулират растежа и/или активността на чревните бактерии. В червата живеят много бактериални видове, които са от жизненоважно значение за здравето на човека. Чревните бактерии могат да използват неразтворимите фибри и да синтезират полезни за човека вещества – например витамин В и витамин К. Пребиотиците са вещества, които осигуряват храна за чревните бактерии. Артишокът е сред храните, които имат силен пребиотичен ефект. Други храни с пребиотични свойства са овес, ечемик, пшеница, чесън, лук, праз, банани, соя, аспержи, цикория и други.
Инулинът има изразено локално противовъзпалително действие, понижава възпалението на червата при хронични чревни заболявания и нормализира храносмилателната функция.
Артишокът като антиоксидант
Артишокът съдържа активните вещества лутеолин, цинарин, кафеинова киселина и хлорогенна киселина, които в лабораторни и клинични проучвания показват висока антиоксидантна активност.
Антиоксидантите обезвреждат свободните радикали в тялото, които се образуват в резултат на метаболитните процеси. Свободните радикали са вещества, които имат висока реактивност и лесно взаимодействат с белтъци, липиди и нуклеинови киселини, окисляват ги, нарушават функцията им и могат да доведат дори до смърт на клетките. Окислението на важни за живота молекули води до заболявания и преждевременно стареене на човешкия организъм. Тялото притежава естествена антиоксидантна система от ензими и други вещества, които обезвреждат свободните радикали. Всички вещества, които имат антиоксиданти свойства, подпомагат човешкото тяло в борбата му с вредните окислителни радикали. Антиоксидантите не само поддържат здравето, но и забавят процеса на стареене.
Екстрактът от артишок понижава продукцията на свободни радикали и окислението на липидите, показват резултатите от редица лабораторни проучвания.
Артишокът за отслабване
При спазване на хранителен режим за отслабване, започва разграждане на излишната мастна тъкан и отделяне на вода. При това се освобождават много отпадни продукти от обмяната на веществата и токсини, които трябва да бъдат изхвърлени от тялото. Всички вещества, които стимулират отделянето на токсините, имат благоприятен ефект като допълнение към диетата за отслабване.
Артишокът има изразен диуретичен ефект. Той се дължи на действието на активното вещество цинарин. Цинаринът стимулира отделянето на вода от организма през бъбреците, регулира артериалното налягане и намалява отока на тъканите, известен като целулит. Инфузията от листа на артишок осигурява ефективен дренаж и елиминиране на токсините.
Екстрактът от артишок влиза в състава на много билкови препарати с диуретично и дренажно действие. Такъв препарат е Liquid For Fit – натурална билкова формула, съдържаща 9 растителни екстракта, които стимулират отделянето на излишната вода от тялото, активират дренажа на тъканните отоци (целулит) и детоксикацията на тялото. Liquid For Fit съдържа артишок, полски хвощ, болдо, царевична свила, розмарин и червена лоза – билки с изразено диуретично и детоксикиращо действие. Употребата на Liquid For Fit може да подпомогне очистването на тялото по време на диета за отслабване.
Използвани източници
- Fratianni F., Pepe R., Nazzaro F. Polyphenol Composition, Antioxidant, Antimicrobial and Quorum Quenching Activity of the “Carciofo di Montoro” (Cynara cardunculus var. scolymus) Global Artichoke of the Campania Region, Southern Italy. Food and Nutrition Sciences. Vol.05 No.21(2014).
- Riezzo, G., Orlando A., D’Attoma B., Guerra V., Valerio F., et al. Randomised clinical trial: effi cacy of Lactobacillus paracasei-enriched artichokes in the treatment of patients with functional constipation—a double-blind, controlled, crossover study. Aliment. Pharmacol. Ther. 2012;35(4):441–450.
- Skarpanska-Stejnborn, A., Pilaczynska-Szczesniak, L., Basta, P., et al. The influence of supplementation with artichoke (Cynara scolymus L.) extract on selected redox parameters in rowers. Int J Sport Nutr Exerc Metab 2008; 18:313–27.