Всички знаем, че храната е определяща за здравето и благодарение на нея можем да подпомогнем или навредим на тялото си. Източник на енергия, витамини, минерали и други ценни вещества, нашата диета е основополагаща за пълноценно съществуване. Изборът на храни може да повлияе и върху развитието на някои често срещани заболявания и техните симптоми. Много хронични здравословни състояния могат да бъдат подобрени чрез диета – с правилната комбинация от храни, свеждаща до минимум симптомите, причинени от проблеми с репродуктивната, сърдечно-съдовата, стомашно-чревната и ендокринната системи.
Ще разгледаме осемте най-разпространени здравословни проблема и какъв режим на хранене е подходящ за всеки от тях. Може би именно различният подход към храненето е ключът към оздравяване и хармонизиране на състоянието.
Най-добрата диета при възпалителни заболявания
Първо е редно да уточним, че възпалението е нормална защитна реакция на тялото, но при определени условия може да застраши здравето. Например, системното възпаление е опасно за здравето. Примери за такъв тип възпаление са артритните заболявания.
Тъй като възпалението може да протече в почти всяка система и част на тялото, няма една универсална диета, която да намали възпалението. От хранителния режим трябва да се елиминират храни, богати на захар, прости въглехидрати и наситени мазнини, които допринасят за възпалението. Вместо тях се препоръчва консумацията на противовъзпалителни храни богати на хранителни вещества и антиоксиданти – пресни зеленчуци и плодове, риба, пълнозърнести храни и други.
Най-добрата диета при артрит
Препоръките на повечето здравни специалисти сочат към спазване на средиземноморската диета като най-доброто противовъзпалително средство при артрит. Нейните предимства са неоспорими – подпомага ограничаването на възпалението, допринася за регулиране на кръвното налягане, облекчава болките в ставите и е благотворна за опорно-двигателната система. Вероятно знаете кои храни са част от средиземноморската диета, но ние все пак ще посочим най-важните сред тях – студено пресован зехтин, сурови ядки и семена, прясна риба, сезонни плодове и зеленчуци, бобови и пълнозърнести храни.
Най-добрата диета за менопауза
По време на този специфичен период от живота на жената трябва да се предприемат някои мерки за оптимизиране на храненето. Това е необходимо поради измененията в хормоналния фон и метаболизма на тялото. Характерно за менопаузата е, че стойностите на естроген чувствително намаляват. А когато нивото на естроген спадне, това има отрицателен ефект върху метаболизма и може да доведе до наддаване на тегло и редица други негативни промени. Затова е нужно да се ограничи приемът на висококалорични храни и да се фокусирате върху набавяне на достатъчно калций и витамин D и прием на зеленчуци, хондропротектори, куркума и сурови ядки за подобряване здравето на костите и ставите. Междувременно трябва да избягвате преработени храни, захари, алкохол, кофеин и пикантни храни, които могат да предизвикат тревожност и горещи вълни при някои жени.
Най-добрата диета за тиреоидит на Хашимото
При болестта на Хашимото засегнатите страдат от нарушена функция на щитовидната жлеза и проблеми с нивата на хормоните, летаргия, умора, наддаване на тегло, косопад и други. Изключително добре приветстван е т.нар. автоимунен протокол, който представлява преминаване към диета, която не съдържа възпалителни храни. Специалистите съветват да се елиминират зърнени храни, бобови растения, млечни продукти, ядки и семена, рафинирани масла и захари, кафе и алкохол от диетата, за да не се допусне влошаване на системното възпаление характерно за автоимунни заболявания. Най-доброто решение, ако страдате от тази болест, е да се консултирате със специалист ендокринолог, който да назначи подходящите изследвания и да ви насочи за индивидуален хранителен режим, а при необходимост и тренировъчен режим за намаляване на теглото.
Най-добрата диета при висок холестерол
Холестеролът, триглицеридите и кръвното налягане имат еднакво важен принос за поддържане здравето на сърдечно-съдовата система. Промяната на храните, които консумирате, може да понижи холестерола и да обогати разнообразието от ценни биологично активни вещества, които усвоявате. Приемът на рибено масло, висококачествен зехтин и сурови ядки допринася за поддържането на холестерола в оптимални здравословни граници. И също е важно да се запомни, че наситените и транс мазнините водят до повишаване нивата на холестерол в организма и трябва да се избягват.
Различните храни съдействат за понижаване на холестерола по различни начини. Някои осигуряват разтворими фибри, които свързват холестерола и неговите предшественици в храносмилателната система и ги изтеглят от тялото, преди да постъпят в кръвообращението. Други осигуряват полиненаситени мазнини, които директно понижават LDL. А някои съдържат растителни стероли, които блокират абсорбцията на холестерол. За подържане на нормални нива на холестерол и триглицериди се препоръчват храни като ечемик и други пълнозърнести храни, овесени ядки, растителни масла, плодове като ябълки, грозде, ягоди, цитрусови плодове, бобови храни, мазна риба и други.
Най-добрата диета за отслабване
Сигурно това ще ви е една от най-интересните части от статията. Все пак кой не се е сблъсквал с желанието за отслабване поне веднъж през живота си?
Средиземноморската диета работи отлично за отслабване, като осигурява разнообразие от полезни храни и на практика не ви лишава от нито една хранителна група или макронутриенти.
Благодарение на акцента върху зеленчуци, плодове, риба, зехтин, ядки, бобови храни и малко количество храни за удоволствие като млечни продукти, този хранителен план осигурява всички нужни хранителни вещества и подпомага здравето на сърцето, мозъка, костите и ставите. Балансираният характер на средиземноморската диета позволява лесно да се намали теглото без жестоки рестрикции и се щади храносмилателната система, както и чревният микробиом.
Когато тялото е подложено на ограничения във връзка с редуциране на теглото, то започва да се освобождава от задържаната вода и излишните течности. Тяхното освобождаване става с помощта на отделителната система чрез механизми като потене, уриниране и други. Тези важни процеси могат да бъдат подпомогнати с натурални билкови продукти като Liquid Off/Ликуид Офф, който съдържа девет натурални растителни екстракта – артишок, полски хвощ, болдо, царевична свила, розмарин и червена лоза.
Най-добрата диета при диабет и инсулинова резистентност
Умерен режим на хранене и разнообразие от полезни храни са в основата на контрола на диабета. При диабет тип 1 може да се яде почти всичко, което НЕ е с високо съдържание на наситени мазнини, захар и сол. Добра идея е да включите някои бавни въглехидрати в храненето си, тъй като напълното им изключване може да причини хипогликемия. Подходящи са по-здравословни въглехидрати като тези, съдържащи се в пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, бобови растения, неподсладено кисело мляко, ядки и семена.
За диабет тип 2 е подходящо да се консумират по-малки порции храна, тъй като той е най-често свързан със затлъстяване, а от тук и е необходимостта от намаляване на теглото. Заедно със загубата на тегло се нормализират и нивата на кръвното налягане и нивата на холестерола, което е още една добра новина за вас и здравето ви.
Нарушеното действие на инсулина налага внимателен контрол на консумираните храни, които може да са в основата на нисковъглехидратна или средиземноморска диета. Препоръчваме консумация на зеленчуци (като броколи, карфиол, спанак, краставици, тиквички), пълнозърнести храни (киноа, кускус, овес, кафяв ориз), ядки (бадеми, орехи, шам фъстък, макадамия), богати на протеин храни (различни видове месо, морски дарове и други).
Най-добрата диета при високо кръвно налягане
По неофициални данни всеки трети човек у нас се сблъска с повишени стойности на кръвното налягане. Причините за това може да са най-различни – нездравословен начин на живот, затлъстяване, липса на физическа активност и движение, конкретно заболяване, фамилна анамнеза и още. Освен медикаментите, които се предписват при високо кръвно налягане, храната също има много важна роля. Диетата DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) се препоръчва като подходяща, тъй като се фокусира върху намаляване съдържанието на натрий в диетата. При нея се набляга на консумацията на цели храни като зърнени храни, плодове и зеленчуци, млечни продукти, месо, ядки и семена, бобови растения, здравословни мазнини и масла.
Използвани ресурси
- Hermansen K. Diet, blood pressure and hypertension. Br J Nutr. 2000 Mar;83 Suppl 1:S113-9. doi: 10.1017/s0007114500001045. PMID: 10889801.
- Ndanuko RN, Tapsell LC, Charlton KE, Neale EP, Batterham MJ. Dietary Patterns and Blood Pressure in Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Adv Nutr. 2016;7(1):76-89. Published 2016 Jan 15. doi:10.3945/an.115.009753
- Moschonis G, Karatzi K. Novel Dietary Approaches for Controlling High Blood Pressure. Nutrients. 2020;12(12):3902. Published 2020 Dec 21. doi:10.3390/nu12123902
- Nutrition Therapy for Adults With Diabetes or Prediabetes: A Consensus Report
- Alison B. Evert, Michelle Dennison, Christopher D. Gardner, W. Timothy Garvey, Ka Hei Karen Lau, Janice MacLeod, Joanna Mitri, Raquel F. Pereira, Kelly Rawlings, Shamera Robinson, Laura Saslow, Sacha Uelmen, Patricia B. Urbanski, William S. Yancy
- Matteucci, E., Giampietro, O. Dietary strategies for adult type 1 diabetes in light of outcome evidence. Eur J Clin Nutr 69, 285–290 (2015). https://doi.org/10.1038/ejcn.2014.214
- Kim JY. Optimal Diet Strategies for Weight Loss and Weight Loss Maintenance. J Obes Metab Syndr. 2021;30(1):20-31. doi:10.7570/jomes20065
1 коментар