Ах, ето го отново този досадник – ненаситен апетит, каращ корема ви да къркори и да издава странни звуци. Той завладява изцяло ума и ви пречи да останете спокойни и фокусирани. И не ви оставя намира, въпреки че сте обядвали преди един час. Питали ли сте се защо отново усещате глад толкова скоро? Може би някога ви е хрумвал този въпрос, докато отивате да надникнете в хладилника за трети път.
Гладът е естествен процес, който на теория би трябвало да се саморегулира. Тази регулация обаче зависи в огромна степен от изборите на храна, които правим, от редовния сън, хормоналния баланс и много други фактори. Напоследък много известни личности говорят за т.нар. „интуитивно“ хранене – или слушане на нуждите на тялото, особено когато чувстваме глад или жажда. Това не винаги е подходящ подход, тъй като гладът може да се появява отново и отново тогава, когато на организма не са били осигурени качествени източници на хранителни вещества и калории. А това означава, че са приети просто празни калории – захари, източници на бърза енергия, които не засищат организма за дълго. Освен това могат да причинят покачване на теглото, инсулинова резистентност, многократно огладняване и търсене на храна през деня и нощта, като всичко това води до дисбалансирано хранене и провокира редица бъдещи проблеми.
Обзалагаме се, че знаете кога сте преминали границата и междинното хранене се превръща в неволно четвърто или пето хранене за деня. Ако постоянно се чувствате гладни, независимо какво ядете, време е да анализирате какво слагате в чинията си и дали има нещо по-добро, с което да задоволите вашия ненаситен апетит.
Какво е гладът? Хомеостатичен срещу хедоничен глад
Хомеостатичен глад
Преди да започнем, важно е да разберем какво точно е гладът – какво се случва в мозъка и тялото ви, което ви кара да кажете заветното „Гладен съм“?
Оказва се, че гладът може да означава поне две неща и те са доста различни. А разбирането на разликите може значително да ни помогне да управляваме глада си не само сега, а и до края на живота ни.
Разбира се, има традиционната концепция за глада: когато не сте яли от няколко часа, стомахът ви започва да го съобщава онези издайнически къркорения. Това чувство на глад произтича от нуждата на тялото ви от калории. Необходимостта от енергия задейства сигнала, че е време да се яде.
Изследователите наричат този вид глад ‘хомеостатичен глад’. Видимо от наименованието, той има общо с поддържането на телесна хомеостаза. Този вид глад се задвижва от сложна поредица от сигнали в тялото и мозъка, които ни казват, че се нуждаем от храна, защото тя е нашият основен източник на гориво.
Какво се случва на практика? Хормоните в тялото сигнализират, когато запасите от енергия са на изчерпване. Когато това се случи, нивата на грелин започват да се покачват, но след това се потискат веднага щом човек започне да яде нещо. В допълнение, докато храната пътува през тялото, се задействат поредица от реакции на ситост (които сигнализират за нея), започвайки от устата и продължавайки надолу през стомаха и тънките черва. Тези сигнали казват на мозъка: „Здравей, ние вече разполагаме с храна. Стига толкова!“
А в мозъка работи друга съвкупност от сигнали. Това са наборите от противоположни сигнали: стимулиращите глада пептиди и потискащите глада пептиди. Тези пептиди са хормони, които са отговорни за съобщаването на мозъка, че човек трябва да яде още или че вече е напълно сит. Най-добрият начин да задоволите хомеостатичния глад е да ядете, но не какво да е, а питателни засищащи храни. Ще ви препоръчаме такива след малко, но най-важното е да се наблегне на протеините и фибрите – за пълноценен източник на енергия и добра храносмилателна функция.
Хедоничен глад
Хората „не се хранят непременно поради сигналите, които управляват нашите енергийни запаси“. В това натоварено ежедневие най-лесният и достъпен начин да си доставим удоволствие веднага е чрез… храна.
Този тип глад се нарича „хедоничен глад“. Но хедоничният глад – да искаш да ядеш, да предпочиташ точно определен вид храна, не е толкова добре проучен. Най-широко приетата теория за хедоничния глад е, че човешката предразположеност към богати на вкус и аромат храни, се е развихрила в съвременните условия на изобилие на храни и напитки, на заведения, предлагащи храна на всеки ъгъл.
Много важно според нас е хората да осъзнаят, че удоволствието има ключова роля във всички видове хранене. Удоволствието е от значение както за хомеостатичното, така и за хедоничното хранене, а нуждата от калории за енергия се появява само при първия вид хранене. Например, когато някой е хомеостатично гладен, този човек е мотивиран както от калориите, така и от удоволствието, което носи яденето. Някой, който е гладен хедонично, от друга страна е мотивиран само от удоволствието и би изял една кофа сладолед поради стресово събитие или „защото трябва да има десерт“.
Възможни причини за повишен апетит
Повишена физическа активност
Ако практикувате по-често физическа активност, независимо дали става въпрос за особено натоварен ден или нов вид тренировка, калорийните нужди на тялото ви ще бъдат по-високи, така че може да изпитате повишен апетит. И това е нормално, защото все пак трябва да осигурите повече енергия на тъканите и органите си, за да се възстановят от натоварването и да останат здрави.
Диабет
Развитието на диабет, особено диабет тип 1, може да предизвика внезапно повишен апетит, заедно с повишена жажда и отслабване. Други видове диабет, като тип 2, могат да не причинят повишаване на апетита или да се случи доста по-бавно във времето.
Отслабване
Самото отслабване може да повиши нивото на грелин, иначе известен като „хормон на глада“, като по този начин повишава апетита ви. Всъщност в период на отслабване, ако е белязан от калориен дефицит, твърде възможно е да има моменти, в които да не издържите на глада и да нападнете „забранена“ храна. Това не е фатално, но ако се опитвате да намалите теглото си, консумирайте пълноценни източници на калории и въглехидрати като пълнозърнести храни, риба и морски продукти, месо, яйца, както и палитра от плодове и зеленчуци. Гладът невинаги е синоним на здраве – ако го практикувате, нека бъде под формата на периодично гладуване.
В процеса на намаляване на килограмите може да ви послужат Ликуид Офф и Ликуид Фор Фит, които са два натурални билкови продукта с различни цели. Ликуид Офф е предназначен за освобождаването на излишните течности от организма, а Ликуид Фор Фит е средство за подпомагане не само на детоксикацията, но и на нормалната работа на метаболизма и отделителната система.
Liquid For Fit например съдържа растителни екстракти от:
- Артишок: диуреза, дренаж;
- Полски хвощ: дренаж, реминерализация;
- Болдо: дренаж, диуреза;
- Царевична свила: дренаж;
- Розмарин: диуреза, дренаж;
- Червена лоза: оросяване, уринарен антисептик;
- Екстракт от Колеус форсколий;
- Екстракт от плод на Гарциния Камбоджа;
- Хром.
Намален прием на храна
Ако не приемате достатъчно калории, независимо дали с конкретна цел или неволно, апетитът ви може да се увеличи. Намаленото хранене създава калориен дефицит, така че тялото реагира чрез увеличаване на апетита ви, за да предотврати загубата на тегло и мазнини.
Промени в режима на хранене
Ако вашата диета не съдържа достатъчно засищащи храни, които са източници на полиненаситени мазнини и протеини, апетитът ви може да се увеличи. Ако ядете много въглехидрати, нивата на инсулин могат да варират повече, което е още една причина да се увеличи апетитът ви.
Стрес
Някои хора могат да използват храната като механизъм за справяне със стресови ситуации – това е т.нар. емоционално хранене. То кара тялото да свързва стреса с положителното изживяване от консумацията на храна и калориите, които засищат не само стомаха, но и осигуряват бързо спасение от ситуацията.
Боледуване
Когато сте болни, имунната ви система започва да работи на по-горна предавка. Това активиране и имунната битка, която води до усилената работа, изискват калории, надхвърлящи „базовите“ калорийни нужди на вашето тяло. Това на свой ред може да доведе до повишаване на апетита, макар и много болни хора всъщност да нямат апетит, докато не оздравеят. Особено при боледуване, храненето е изключително важно, за да оздравеете по-бързо, също както и добрата хидратация.
Възстановяване след операция
Когато тялото ви се опитва да се излекува и възстанови, метаболизмът ви е в „анаболно“ състояние или в състояние на изграждане. Това изисква повече калории от обикновено и апетитът ви може естествено да се увеличи. След преминаване периода на възстановяване би трябвало апетитът да намалее, освен ако нямате заболяване, което нарушава метаболизма (и нивата на хормоните).
Бременност
Една от най-честите ситуации, при които е нормално да има повишен апетит, е бременността, както и кърменето. Това също е период, в който е препоръчително да не се налагат диетични ограничения, тъй като трябва да се храните за двама. Целият период на бременността е определящ за правилното развитие и растеж на плода, а кърменето е изключително важно за неговата силна имунна система и здраве.
Менопауза
Някои изследвания сочат, че жените са изложени на повишен риск от наддаване на тегло, когато преминават през менопаузата. Това може да се дължи на редица фактори, включително хормонални промени и свързаните с тях промени във функциите на други органи.
Според материала Obesity in menopause – our negligence or an unfortunate inevitability? от 2017 г. публикуван в US National Library of Medicine National Institutes of Health, спадът на естрогенните хормони по време на менопауза може да доведе до по-високи нива на апетит.
Изкуствени подсладители
Производителите добавят изкуствени подсладители към редица продукти, включително диетични газирани напитки и храни без захар или храни с ниско съдържание на захар. Използването на тези заместители на захарта може да помогне за намаляване на общия прием на захар от човек, но има и своята тъмна страна по отношение на апетита като цяло.
Има проучвания, според които макар и при животни, сукралозата повишава апетита, а не го намалява. Нискокалоричните подсладители, например, могат да объркат сигналите за ситост в мозъка и да го заблудят, а това може да предизвика повече апетит.
Друга група храни, за която трябва да внимавате, са ултрапреработените храни, които са богати на мазнини и захар. Хората не се хранят само за да си осигурят енергия, а и за удоволствие, но храни като тези могат да накарат мозъка да се пристрасти към тях, без наистина да ви трябват.
Здравни състояния, свързани с повишен апетит
Освен диабет, хроничен стрес и лишаване от сън, други здравословни състояния могат да причинят също повишаване на апетита. Хормонални състояния, състояния засягащи щитовидната жлеза като хипертиреоидизъм, генетични състояния и дори тумори, секретиращи растежен хормон, могат да причинят ненаситен апетит. Някои добавки и лекарства изписвани с рецепта (като стероиди) също могат да доведат до повишаване на апетита.
Резистентност към лептин
Лептинът е хормон, който съобщава на мозъка, когато стомахът е вече пълен, т.е. сте сити. Нивата на лептин обикновено се повишават, след като човек консумира храна.
Резистентността към лептин е състояние, при което тялото не реагира правилно на лептин. Това може да доведе до липсата на ситост след храненето. Много хора с наднормено тегло или затлъстяване развиват резистентност към лептин, което може да е сред причините за техния ненаситен апетит и търсенето на нещо за хапване постоянно.
Използвани източници
- Bendtsen LQ, Lorenzen JK, Bendsen NT, Rasmussen C, Astrup A. Effect of dairy proteins on appetite, energy expenditure, body weight, and composition: a review of the evidence from controlled clinical trials. Adv Nutr. 2013;4(4):418-438. doi:10.3945/an.113.003723
- Ladyman SR, Augustine RA, Grattan DR. Hormone interactions regulating energy balance during pregnancy. J Neuroendocrinol. 2010;22(7):805-817. doi:10.1111/j.1365-2826.2010.02017.x
- Kozakowski J, Gietka-Czernel M, Leszczyńska D, Majos A. Obesity in menopause – our negligence or an unfortunate inevitability?. Prz Menopauzalny. 2017;16(2):61-65. doi:10.5114/pm.2017.68594
1 коментар