Диетата на Дюкан има около 50-годишна история. Разработена е от френския лекар Пиер Дюкан, който е специализирал в областта на проблемите с теглото. Дълги години той прилага специфичния хранителен режим при свои пациенти и наблюдава впечатляващи резултати, изразяващи се в значително намаляване на теглото им. През 2000 г. той публикува свой труд с названието „Диета на Дюкан”, в който описва механизмите на прилагане на хранителния режим и неговите особености. Днес този режим се радва на много последователи и се твърди че носи много добри резултати за бързо отслабване без гладуване.
Загубата на тегло е трудна задача за постигане, а в повечето случаи е още по-трудно да се задържат постигнатите резултати. Как диетата на Дюкан може да помогне в това направление и в какво се изразява тя? Ще дадем отговори на тези въпроси и ще посочим няколко природни продукта, които може да улеснят отслабването чрез извеждане на излишните течности от организма.
Диета на Дюкан – същност
Тази диета изисква специфичен хранителен режим с висок прием на протеини и много нисък на въглехидрати. Може да се комбинира с режими, изключващи глутен или лактоза, но е трудна за поддържане от вегани и вегетарианци, защото сериозно ограничава консумацията на зърнени храни, бобови култури и плодове. Заради това стриктното посвещаване на диетата на Дюкан налага сериозни усилия, особено в началото.
Според експертите едно от ключовите предимства на тази диета е, че с нея може да се постигне бързо намаляване на теглото. Много популярни лица са посочвали, че разчитат именно на спазване на диета на Дюкан като средство за бързо влизане във форма и стопяване на излишните килограми.
Периодът на спазване не диета на Дюкан може да се радели на 4 отделни фази. Всяка от тях има своите ограничения и специфики. Най-общо може да се каже, че този период се състои от 2 фази, в които се търси активно редуциране на теглото и още 2 фази, в които се прилагат мерки за стабилизиране на теглото и задържане на постигнатите резултати.
Обикновено се стартира с набелязване на желаното тегло, чието постигане ще се цели. Това позволява да се изчисли колко килограма ще трябва да се стопят, а това на своя страна е основният фактор, който определя колко дълго ще продължава всяка отделна фаза на диетата.
4 отделни фази на диетата
Както споменахме, условно диетата на Дюкан се разделя на 4 фази:
Фаза на атака
Означава се още и като фаза на чистия протеин. На практика, количеството протеин, което може да се консумира не е ограничено. Именно рязката промяна и насочването на хранителния режим към тотална превенция на белтъчините може да отключи преход към бързо намаляване на теглото. Това е и ключов момент, който мотивира много хора да гонят още по-позитивни резултати. Фазата на атаката продължава средно от 1-2 до 5-7 дни.
Тук има няколко важни особености. Бързата загуба на тегло се дължи основно на ефекта на протеините да ускоряват изхвърлянето на излишната вода от тялото. Освен това при подобен режим на хранене се засилва образуването на кетони. И двата фактора изискват увеличаване приема на вода, за да се компенсира загубата ѝ и да се улесни извеждането на кетоните с урината.
Препоръчително е през първата фаза на диетата на Дюкан да се поддържа висока физическа активност. Така ще се поддържа засиленото горене на калории.
Същинска фаза на отслабване
Специфичното за нея е, че няма заложена стандартна продължителност. Оставате във втора фаза докато не постигнете желаното тегло. Разчита се на редуване на ден, в който се консумира чист протеин, с ден в който комбинирате протеин и зеленчуци, бедни на скорбяла. Цикълът на редуване на двата режима може да продължи няколко месеца, като ефектът за топене на излишните килограми в повечето случаи настъпва сравнително бързо.
Фаза на консолидация (затвърдяване на резултатите)
Както стана дума, първите две фази на диетата на Дюкан целят бързо отслабване, с третата и четвъртата помагат за задържане на постигнатите резултати. Фазата на консолидиране позволява да включите в менюто си някои от храните, които до момента сте избягвали. Продължавате с преобладаващата консумация на чистия протеин и нисконишестените зеленчуци, но може да включите към тях и продукти с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати. Препоръчително е все пак да се определи поне по един ден в седмицата, в който се консумира само високопротеинова храна.
Ориентировъчен съвет: третата фаза при диета на Дюкан е с продължителност от 10 дни за всеки стопен с предните 2 фази килограм тегло. Т.е., ако сте отслабнали с 10 кг до момента, следва да поддържате третата фаза 100 дни. Така ще се избегне йо-йо ефекта и бързото наваксване не стопените килограми.
Последна фаза при диета на Дюкан – стабилизиртане
Тази фаза също няма стандартна продължителност. Тя се разглежда като малко по-свободен вариант на предходната фаза и позволява консумация на малко повече въглехидрати и мазнини. Няма забранени храни, но следва стриктно да се съблюдава количеството им и калорийния прием. Остава препоръката за поне един ден в седмицата с основно чисто протеиново хранене.
Основната цел на диетата на Дюкан е да се намали теглото. Тя не обещава допълнителни ползи за здравето. Сериозното ограничаване приема на плодове и зеленчуци обаче може да доведе до дефицити на важни витамини и минерали. В някои случаи в дългосрочен план негативните ефекти може да надвишат позитивните. Затова е добре преминаването към този тип диета да се консултира със специалист или диетолог.
Прилики и разлики с кето диетата
В едно много важно отношение двете диети си приличат. Това е сериозното ограничаване консумацията на въглехидрати. И диетата на Дюкан, и кето диетата изискват спазване на нисковъглехидратни режими. Освен това и при двете диети се навлиза в кетоза, при което състоянието организмът започва да използва основно натрупаните мазнини като източник на енергия за клетките. Така се постига ефектът за намаляване на теглото.
Най-съществената разлика тук е свързана с това, че диетата на Дюкан е бедна на мазнини и богата на протеини, а при кетогенната диета се разчита предимно на храни, богати на мазнини, което ограничава приема на протеини. Освен това при нея не се разглеждат отделни фази и хранителният режим не се променя съществено с хода ѝ.
Ефект на диета на Дюкан и идеи за допълването ѝ с натурални средства за отслабване
Диетата на Дюкан се счита за ефикасен способ за намаляване на теглото. Тя обаче не е подходяща за вегетарианци и вегани, защото нуждата от преобладаваща консумация на протеин през първата фаза значително ограничава избора на хранителни продукти в менюто. В оригиналната версия на диетата се разчита предимно на животински протеини, набавяни от различни видове меса.
Много често се посочва, че при спазване на диета на Дюкан следва да се консумират овесени ядки и подобни на тях продукти, като източник на бавни въглехидрати и най-вече фибри. Те ограничават усвояването на мазнините и захарите и редуцират общия обем оползотворени калории от храненето. Така подпомагат ефекта на диетата за намаляване на теглото.
Допълнителен ефект в това отношение може да се постигне чрез приема на природните продукти Liquid Off и Liquid for Fit. Те са базирани на екстракти от някои от най-ефикасните билки за отводняване като артишок, гарциния камбоджа, полски хвощ и др.
Продуктите от серията Liquid имат дрениращ ефект и може да подействат добре за извеждане на излишната вода от тялото. По този начин се постига сериозен ефект за детоксикация на организма и редуциране на телесните мазнини. Освен това Liquid Off и Liquid for Fit може да проявят позитивен ефект за засилване на метаболизма. Той се постига без никакво негативно влияние върху мускулната маса.
Продуктите Liquid може да се комбинират с различни диети и хранителни режими за по-успешно контролиране на теглото. Това са изцяло билкови продукти, създадени едновременно за улесняване на отслабването и за задържане на постигнатите резултати.
Допълнителни източници:
https://www.dukandiet.co.uk/the-dukan-diet/4-phases/attack-phase
https://www.everydayhealth.com/diet-and-nutrition/the-dukan-diet.aspx
https://www.healthline.com/nutrition/dukan-diet-101#dukan-diet-phases