Закуската е сочена като най-важното хранене, защото тя е горивото, с което зареждаме организма си за предстоящия ден. Особено значение това хранене има за хората със специфични здравословни състояния, в частност диабетиците.
Когато правите информиран избор относно своето хранително “гориво”, Вие оказвате контрол върху своето тяло и нивата на кръвната си захар. Ето защо е важно да подбирате закуската си внимателно, с цел да се радвате на жизненост и благополучие всеки ден. В този материал ще Ви предложим някои от най-подходящите храни, с които да започнете утрото си, както и кои от тях е препоръчително да избягвате.
Защо закуската е най-важното хранене за деня?
Чували ли сте поговорката “Закуската изяж сам, обяда раздели с приятел, вечерята дай на врага си”? Дори във фолклора закуската е споменавана като най-важното хранене за деня. Но с какво е спечелила тази титла?
Когато се събудите, тялото Ви има нужда от зареждане след няколкото часа, прекарани без хранене. Закуската предоставя този енергиен заряд за организма, задвижва метаболизма и задава стабилен курс на нивата на кръвната захар през целия ден, като същевременно укрепва когнитивните функции, повишавайки фокуса и продуктивността.
Освен това, балансираната закуска осигурява жизненоважни хранителни вещества, които поддържат цялостното благосъстояние, отваряйки поле за вземане на по-здравословни избори по време на обяд и вечеря. Закуската не е просто едно от основните хранения в ежедневието, тя е избор, от който зависят настроението и енергийният ни заряд през целия ден.
Какво се препоръчва да закусвате, ако сте диабетик?
За диабетиците закуската е дори още по-важно хранене, защото освен, че задава старта на деня, е и от решаващо значение за поддържането на балансирани нива на кръвната захар.
Наблягането на сложни въглехидрати, като пълнозърнести храни – овесени ядки или сандвичи с пълнозърнест хляб, осигурява продължително освобождаване на енергия, предотвратявайки резки скокове в нивата на глюкозата в кръвта.
Включването на храни, богати на протеини, като яйца, кисело мляко, сирене или извара, засищат организма и също действат благоприятно на нивата на кръвната захар. Добавянето на богати на фибри плодове в менюто, като горски плодове, ябълки или круши, подпомага храносмилането и забавя усвояването на глюкозата в организма, като по този начин предотвратява нейното рязко покачване.
Други здравословни храни, които благоприятстват нивата на захарта и придават чувство за ситост, са ядките и авокадото. Един чудесен пример за здравословна закуска е авокадо тост с пълнозърнест хляб, или пък овесена каша с ядково мляко и сушени плодове.
Експериментирайте с различни вкусове и комбинации, докато откриете любимите си ястия за закуска. Ако имате възможност, подготвяйте някои от нещата от предишната вечер, за да спестите време сутрин – по този начин липсата на време няма как да бъде извинение да се храните нездравословно, или дори да пропускате закуската си.
Кои храни е добре да избягвате, ако сте диабетик?
При избора на закуска, едно от основните правила е да се избягват храните, които биха предизвикали рязко покачване в нивата на кръвната захар. Примери за такива храни са силно преработените зърнени закуски, пълни със захар, любими на децата – шоколадови топчета, медени кръгчета и други такива подсладени.
Вместо тях заложете на пълнозърнести, като чисти овесени ядки, или проучете как да си приготвяте домашна гранола от овесени ядки и семена.
Ако страдате от диабет, забравете и за подсладените напитки – плодовите сокове и какаовите напитки също могат да компрометират нивата на кръвната захар. Заменете ги с вода, плодов чай или неподсладени ядкови млека. От огромно значение е също да забравите навика да слагате захар в кафето си.
Прясно изпечен хляб или домашни сладкиши могат да придадат много уютна атмосфера на семейната трапеза по време на закуска, но белият хляб и тестените десерти са претрупани с рафинирани въглехидрати, които не се препоръчват при диабет заради потенциалния риск от рязко покачване на глюкозата в кръвта.
Освен това, започвайки деня си с такъв обилен прием на бързи въглехидрати, рискувате да добавите нежелани килограми към фигурата си, от които после трудно ще се отървете.
Ако не можете да се откажете от тестените храни, открийте здравословни рецепти за домашни хлябове и кекс с брашно, различно от бялото. Въпросът не е да се лишавате от любими ястия, а да откриете тяхната по-здравословна алтернатива, която едновременно със засищането на сетивата Ви, да не вреди на благосъстоянието Ви.
Разнообразно хранене за баланс и крепко здраве
След като вече сте запознати с основите на здравословното хранене при диабетиците, вече вероятно планирате изготвянето на седмичното си меню. Ето и още няколко препоръки за изграждането на перфектната рутина:
Разнообразие – не се спирайте само на едно ястие, с което да започвате всеки ден. Разнообразието в закуската Ви гарантира, че доставяте на организма си полезни хранителни вещества от различни източници.
Без оправдания – Липсата на време не бива да бъде оправдание да хапнете нещо готово на крак или дори да пропуснете най-важното си хранене за деня. Овесената каша може да бъде приготвена от предишната вечер, а и едва ли е невъзможно да се събудите с 10 минути по-рано, за да си направите плодов чиа пудинг например. В натоварените сутрини заложете на бърза енергийна бомба, като си направите здравословно смути с вода или ядково мляко, спанак, авокадо, ягоди, други плодове и протеин на прах.
Контрол над количеството – Не забравяйте, че контролът над порциите също има значение – обмислете закупуването на електронна везна, с която да измервате грамажите храна. Предвид специфичното си здравословно състояние, е препоръчително и да следите калорийния си прием с приложение, за да имате повече контрол върху приема на въглехидрати.
Здравословният начин на живот не приключва със закуската
Закуската е само основата на здравословния живот и управлението на диабета. Вторият стълб на благополучието е пълноценният сън, който спомага за справяне със стреса, хормонален контрол и повишаване на енергията.
Хидратацията също е от ключово значение за поддържане здравословни нива на кръвната захар, а редовната физическа активност ще подобри инсулиновата чувствителност и ще повиши тонуса Ви. Тя е от изключително значение и ако се борите с излишните килограми.
Тази битка е често срещана при пациенти, страдащи от диабет, но решението не е гладуване, а именно здравословна и балансирана диета и редовен спорт. Към тези фактори можете да добавите и хранителна добавка за забързване на метаболизма и прочистване на организма от излишната вода и токсини.
Liquid for fit – естественият избор за здравословен живот
Когато имате специфично здравословно състояние като диабет, е изключително важно много внимателно да подбирате хранителните добавки, които приемате. Liquid for fit е напълно натурален продукт за цялостно благополучие, който е напълно безопасен за диабетици и носи единствено ползи за организма.
Продуктът съдържа комплекс от 9 растителни екстракта, които по напълно натурален начин спомагат за по-лесно управление на теглото и освобождаване от излишните килограми.
Чрез забързване на метаболизма, детокс на тялото и извличане на излишната вода и вредни вещества от организма, течната хранителна добавка ще Ви помогне да постигнете своите фитнес цели по напълно естествен начин, като Ви помогне да стопите излишните мазнини, без да се отразява на мускулната Ви маса.
Изборът на здравословна закуска, подходяща за диабетици, е важна крачка в посока контрол и управление нивата на кръвната захар и възприемане на по-здравословен начин на живот. Чрез включването на сложни въглехидрати, протеини и храни, богати на фибри, можете да хапвате разнообразна и полезна закуска, която да Ви даде необходимата енергия за целия ден.
В съчетание с изграждане на полезни навици, редовна физическа активност и точната хранителна добавка, можете да живеете балансирано и нормално без да страдате от колебания с кръвната захар и проблеми с наднорменото тегло.
Използвани източници
- Gray A, Threlkeld RJ. Nutritional Recommendations for Individuals with Diabetes. [Updated 2019 Oct 13]. In: Feingold KR, Anawalt B, Blackman MR, et al., editors. Endotext [Internet]. South Dartmouth (MA): MDText.com, Inc.; 2000-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279012/
- Petroni ML, Brodosi L, Marchignoli F, Sasdelli AS, Caraceni P, Marchesini G, Ravaioli F. Nutrition in Patients with Type 2 Diabetes: Present Knowledge and Remaining Challenges. Nutrients. 2021 Aug 10;13(8):2748. doi: 10.3390/nu13082748. PMID: 34444908; PMCID: PMC8401663.
- Ley SH, Hamdy O, Mohan V, Hu FB. Prevention and management of type 2 diabetes: dietary components and nutritional strategies. Lancet. 2014 Jun 7;383(9933):1999-2007. doi: 10.1016/S0140-6736(14)60613-9. PMID: 24910231; PMCID: PMC4751088.
- McMacken M, Shah S. A plant-based diet for the prevention and treatment of type 2 diabetes. J Geriatr Cardiol. 2017 May;14(5):342-354. doi: 10.11909/j.issn.1671-5411.2017.05.009. PMID: 28630614; PMCID: PMC5466941.