Хората сa създания, които постоянно претърпяват промени. Промяната е единственото нещо, което всъщност е постоянно. Дори да не искаме, промяната на физическо и психическо ниво просто се случва. Но по-различно ли е, когато сами искаме да задействаме дадена промяна, особено що се отнася до здравето ни?
Да, определено е по-различно, защото изисква воля и дисциплина, както и определени познания насочени в конкретна посока. Първите две ще намерите в себе си, а третото – при нас.
Ако се интересувате от това да започнете нова диета или да промените храненето си, помислете за въвеждане на няколко по-малки, прогресивни промени, вместо да преминете към крайности или нещо тотално различно от дългогодишните ви навици. Постепенните корекции не само ще ви позволят да опитате няколко различни опции, но и ще имате по-добра представа кое конкретно работи най-добре за вас.
Защо е важно хората да коригират храненето си и диетата си?
Коригирането на храненето и диетата е важно за здравето на хората, тъй като това може да подобри функционирането на организма и да намали риска от различни заболявания. Нарушеното равновесие в хранителния прием може да доведе до неприятни симптоми като умора, раздразнителност, главоболие, хормонални проблеми, нарушения на съня, проблеми с теглото и други.
Коригирането на диетата може да помогне да получите достатъчно хранителни вещества, които са необходими за здравето, като протеини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали, за да се избегнат такива проблеми.
Освен това, коригирането на храненето и диетата може да намали риска от различни заболявания, като диабет, депресия, болести на сърцето и други. Правилното хранене може да намали нивата на лошия холестерол в кръвта и да подобри здравето на сърцето. Някои храни имат антиоксидантно действие, което може да помогне да се защитим от свободните радикали, които могат да причинят увреждане на клетките и да доведат до различни заболявания.
Коригирането на храненето може да бъде трудно за много хора, но дори малките промени в хранителния прием могат да имат голямо въздействие върху здравето. Това може да включва увеличаване на консумацията на плодове и зеленчуци, намаляване консумацията на захар и мазнини, увеличаване на консумацията на вода и други.
Малките но въздействащи промени в храненето, които да обмислите
Промяната на Вашата диета не трябва да включва някакви непосилни ограничения или големи промени в начина на живот. Вместо това е най-добре да правите по-малки, прогресивни корекции, към които всъщност ще се придържате по-лесно и няма да усещате съпротивление.
И така, нека видим кои са тези малки, но въздействащи промени в храненето, които могат да бъдат от полза за здравето на човека.
Включване на плодове и зеленчуци в ежедневната диета
Те са богати на витамини, минерали и фибри, които са от полза за здравето на сърцето, предотвратяване на хронични и автоимунни заболявания.
Ограничаване на консумацията на захар и сладки напитки
Тази стъпка може да намали риска от затлъстяване, диабет и други заболявания, които значително влошават качеството на живот.
Увеличаване консумацията на пълнозърнест хляб, ориз, паста и други зърнени култури
Те са богати на фибри, витамини и минерали, които способстват нормалното кръвно налягане и регулиране на теглото, контрола на апетита, кръвната захар и други.
Избягване на транс мазнините
Те се срещат в пържени ястия, бисквитки, кексове и други готови храни и могат да повишат нивата на лошия холестерол и да увеличат риска от заболявания на сърцето.
Избягване на изкуствени добавки като консерванти, оцветители и ароматизатори
Те могат да допринесат за алергични реакции и други проблеми със здравето. Изкуствените добавки са химически съставки, които се добавят в храната, за да я подобрят, да я запазят свежа по-дълго време или да я направят по-привлекателна за консумация.
Те могат да бъдат различни видове, като консерванти, оцветители, ароматизатори, подсладители и други. Консервантите се използват за предотвратяване на развитието на бактерии и гниене в храната, като така се удължава нейният срок на годност. Оцветителите се използват за подобряване на външния вид на храната, като я правят по-привлекателна за консумация. Ароматизаторите се използват за добавяне на вкус и аромат на храната.
Подсладителите се използват като заместител на бялата захар и намаляват количеството захар в храната, но вече е доказано, че някои видове изкуствени подсладители всъщност могат да повлияят негативно на нивата на кръвната захар и теглото. Например, това твърдение се отнася до малтодекстрин, аспартам, сукралоза и други.
Увеличаване на консумацията на риба, като скумрия, сьомга и сардини
Тези продукти са източник на Омега-3 мастни киселини, които имат благоприятен ефект върху здравето на сърцето, мозъка, репродуктивните способности и други.
Избягване на консумацията на преработени храни, като сосове, дълбоко пържени храни
Те съдържат големи количества сол, мазнини и захар, които нарушават деликатния хормонален баланс в организма. Захарта пък е най-вредното нещо, което може да дадете на тялото си, но трябва да се внимава и с количествата сол, особено при хора с проблеми с кръвното налягане.
Увеличаване на консумацията на ядки и семена, като бадеми, орехи, чиа семена и ленени семена
Всички изброени са богати източници на полезни мазнини, витамини и минерали. Могат да се използват в салати, супи, смутита, за закуска с кисело или прясно мляко и други опции.
Още начини да подобрите диетата си
Решихме да добавим още няколко съвета за промени в храненето, които може да ви помогнат да подобрите здравето и формата си. Ето кои са те:
- По-голямо внимание към качеството и произхода на месото – избягване на месото от животни, които са били третирани с антибиотици и хормони по възможност. Вместо тях може да търсите месо от пасищно отглеждани животни.
- Консумация на по-малко червено месо и повече риба – рибата е богата на омега-3 мастни киселини, които са полезни за здравето на сърцето.
- Заместване на наситените мазнини с моно- и полиненаситени мазнини – например, използване на растителни масла, като масло от авокадо или масло от кокос.
- По-голямо внимание към качеството на водата, която пием – консумацията на замърсена вода може да навреди на здравето. С оглед на бъбречните проблеми и образуването на камъни, трябва да се разнообразява и видът на водата, която пиете.
- Подобряване на циркулацията и отводняването – напълно възможно с билки като артишок, царевична свила, полски хвощ и подобни, които се съдържат в продуктите Ликуид Офф и Ликуид фор Фит.
За билките в Ликуид Офф и Ликуид фор Фит
Полският хвощ (Equisetum palustre) е един от най-известните видове многогодишни растения в Европа и Северна Америка. Тези растения се използват в народната медицина за лечение на различни здравословни проблеми, включително за подобряване детоксикацията на организма.
Полският хвощ, както и глухарчето, са известни с високото съдържание на кремниев диоксид, който може да има диуретичен ефект в организма. Това означава, че те могат да помогнат за увеличаване на изхвърлянето на урината и отстраняване на токсини от тялото.
Тези билки могат да се консумират като чай директно или под формата на хранителни добавки, които ги съдържат, заедно с други диуретични билки.
В комплекса от билки на Ликуид Офф има още артишок, болдо, царевична свила и други подбрани билки и растения, които действат за дренаж, детоксикация и отслабване.
Артишокът е растение, чиито листа и корени се използват като хранителни добавки за множество здравословни ползи. Той е известен със своите детоксикационни свойства, които са свързани със съдържанието на биоактивни вещества в растението. Артишокът съдържа много важни за здравето на човека съставки, като флавоноиди, киселини, фитостероли, инулин и други. Тези съставки имат детоксикационен ефект, като помагат за почистване на токсините и излишните хранителни вещества от организма.
Специфичните съставки на артишокът са наречени цинарозиди и се смята, че те имат способността да стимулират производството на жлъчката, която помага за изхвърлянето на токсините. Те също така помагат за подобряване на функцията на черния дроб и сърцето.
Царевичната свила също е известна със своите детоксикиращи свойства. Тя е богата на флавоноиди, каротиноиди и силиций, които могат да помогнат за изчистването на токсините от организма. Освен това, царевичната свила е известна като диуретик, който подпомага естественото изхвърляне на токсините от черния дроб и бъбреците.
Някои проучвания също показват, че царевичната свила може да има положителен ефект върху кръвното налягане и холестерола. Въпреки това, преди да започнете да приемате царевична свила като добавка или лекарство, е важно да се консултирате с лекар или специалист по хранене, за да се уверите, че тя е подходяща за вас и няма да взаимодейства с други лекарства или състояния. Това се отнася и за останалите билки в диуретични продукти.
Използвани източници
Sharma A, Amarnath S, Thulasimani M, Ramaswamy S. Artificial sweeteners as a sugar substitute: Are they really safe?. Indian J Pharmacol. 2016;48(3):237-240. doi:10.4103/0253-7613.182888
Pang MD, Goossens GH, Blaak EE. The Impact of Artificial Sweeteners on Body Weight Control and Glucose Homeostasis. Front Nutr. 2021;7:598340. Published 2021 Jan 7. doi:10.3389/fnut.2020.598340
Basson AR, Rodriguez-Palacios A, Cominelli F. Artificial Sweeteners: History and New Concepts on Inflammation. Front Nutr. 2021;8:746247. Published 2021 Sep 24. doi:10.3389/fnut.2021.746247