Лептин и грелин звучат така, сякаш са имена на някакви митични същества, но всъщност те са хормони, които регулират чувството ви за глад и ситост. Грелинът се освобождава от стомаха, когато е празен, сигнализирайки на мозъка ви, че е време за хапване. Грелинът действа бързо и трябва да намалее драстично, когато сте сити. Той е най-висок точно преди хранене, а най-нисък около час след храненето.
Лептин, от друга страна, означава „тънък“ на гръцки и ви уведомява кога е време да спрете с яденето. Това е хормон, отделян от вашите мастни клетки, който сигнализира мозъка кога тялото има достатъчно гориво и може да започне да изгаря мазнини, за да генерира енергия. Той е по-скоро дългосрочен балансиращ енергията хормон и се смята, че е по-значимият хормон от двата по отношение на апетита, производството на енергия, наддаването и загубата на тегло.
Дотук всичко звучи перфектно, но на само на теория. На практика много неща могат да нарушат нормалния цикъл на работа на тези хормони. Затова ще говорим в темата и ще прегледаме по-детайлно как работят лептинът и грелинът заедно с мозъка.
Хормони на глада и вашият мозък
Знаете ли, че мозъкът ви е отговорен за това кога и защо ядете? През целия ден вашата нервна система – която включва мозъка – получава сигнали за вашия апетит от хормони, които идват от различни части на тялото ви, като стомаха, червата и мастната тъкан. Тези хормони сигнализират на мозъка да ви помогне да управлявате апетита си, включително глада и чувството за ситост. А от тях зависи и какво ще бъде теглото, нали?
И мозъкът, и тези хормони на апетита допринасят за това какво, защо и колко ядете, включително за глада, за апетита и реагирайки на тези импулси, мозъкът решава какво действие да предприеме. Но за хората, които се опитват да отслабнат и да поддържат намалено тегло, промените в хормоните на апетита могат да направят нещата по-сложни. Това е така, защото когато отслабваме, като ядем по-малко калории, нивата на нашите хормони на апетита могат да се променят и това да причини изменение в нивата и на други хормони.
Освен долу разгледаните хормони на глада лептин и грелин, има още хормони, които участват в контрола на глада и апетита ни:
- Пептид YY, или PYY, е хормон, отделян от червата в отговор на ядене на храна. PYY сигнализира на мозъка, че тялото се чувства сито след хранене. След загуба на тегло чрез ограничаване на калориите нивата на PYY може да спаднат. Това може да допринесе за повишен глад и да доведе до покачване на теглото;
- Холецистокининът или CCK е хормон, отделян от клетките в червата при хранене. CCK потиска глада, като сигнализира на мозъка, че тялото се чувства сито. След загуба на тегло чрез ограничаване на калориите, може да има намаляване на CCK, което може да допринесе за повишен глад и да доведе до покачване на теглото;
- Глюкагоноподобният пептид-1 или GLP-1 е хормон, който се произвежда главно в червата, но може да дойде и от мозъка. GLP-1 се освобождава в отговор на приема на храна и помага да се определи кога някой се чувства сит. След загуба на тегло чрез ограничаване на калориите, нивата на GLP-1 може да спаднат, което може да допринесе за повишен апетит;
- Инсулин – Инсулинът е хормон, произвеждан в панкреаса, който способства за позволяване на захарта да навлезе в клетките и да се използва като енергия. Без инсулин тялото не би могло да се захранва самостоятелно с гориво. Инсулинът също така помага на организма да спре да яде в правилния момент. След загуба на тегло чрез ограничаване на калориите нивата на инсулин може да са по-ниски, което може да допринесе за повишен глад и да доведе до покачване на теглото.
Хормони на глада: Същност и функции на лептина
Лептинът е хормон, който ви уведомява кога сте приели достатъчно храна. Намалява апетита ви и сигнализира на тялото, че е добре да започнете да изгаряте мазнини за енергия. Той се освобождава от мастните клетки в кръвния поток, за да позволи на хипоталамуса да разбере, че тялото ви има достатъчно запаси от енергия под формата на телесни мазнини.
Когато лептинът работи нормално, имаме по-добра скорост на метаболизма, регулиране на настроението, памет, мозъчна функция, когнитивна острота. Когато не функционира оптимално, може да играе роля в затлъстяването, промените в настроението и концентрацията. Много симптоми, които приписваме на понижена функция на щитовидната жлеза например, също могат да бъдат симптоми на резистентност към лептин. Има такова състояние, последвайте линка, за да прочетете повече.
Най-общо резистентността към лептин може да бъде причинена от постоянно високи нива на инсулин или възпален хипоталамус. Възможно е да има и генетичен компонент за резистентността към лептин и той може да бъде повлиян от яденето на преработени храни, които ви карат да ядете още дори когато сте сити.
Хормони на глада: Същност и функции на грелина
Грелинът е важен хормон, който предизвиква глад и се произвежда или освобождава в стомаха, когато той е празен. По същество грелинът казва на мозъка ви, че сте гладни и трябва да потърсите храна. Колкото по-празен е стомахът ви, толкова повече хормон грелин се произвежда и следователно ставате по-гладни. С други думи, приемът на храна определено влияе върху нивата на грелин.
Грелинът е известен като хормон на глада, тъй като стимулира апетита, увеличава приема на храна и насърчава натрупването на мазнини. Той също така стимулира освобождаването на хормон на растежа от хипофизната жлеза, който, за разлика от самия грелин, разгражда мастната тъкан и причинява натрупването на мускули. Нормалните нива на грелин в организма допринасят за много процеси в тялото, сред които:
- Регулира възпалението – Известно е, че грелинът е мощен противовъзпалителен медиатор и може да осигури терапевтично лечение на възпалителни заболявания и наранявания. Грелинът е необходим за имунната толерантност. Той повишава противовъзпалителния цитокин IL-10. Грелинът също намалява клетъчната смърт и увеличава производството на клетки.
- Подкрепа в борбата с автоимунните заболявания – Грелинът може да помогне на пациенти с ревматоиден артрит, улцерозен колит, множествена склероза, болест на Паркинсон, болест на Крон, сърдечно-съдови заболявания и възпаление от мозъчно увреждане. Освен това предпазва сърцето от възпалителни наранявания и подобрява сърдечната функция.
- Индуцира образуването на кости – Грелинът индуцира стимулиращи костите клетки и увеличава минералната плътност на костите. При жените нивото на грелин в кръвта има положителна корелация с костната минерална плътност по време на пери-, пост- и менопаузата.
От друга страна, наличието на твърде много от хормона грелин в организма може да предизвика следните проблеми:
- Безпокойство и стрес – Когато нивата на грелин са твърде високи, ще усетите силен глад и неудовлетвореност от липсата на достатъчно храна. Това може да предизвика стресова ситуация чрез повишаване на нивата на кортизол. Проучвания установяват, че грелинът, произведен по време на стресови ситуации, подготвя мозъка и за посттравматично стресово разстройство.
- Затлъстяване и наддаване на тегло – С нарастването на глада идва и увеличаването на приема на храна. Яденето на повече от това, което тялото изгаря като калории, причинява допълнително натрупване на мазнини, което води до наддаване на тегло и може би дори до затлъстяване.
- Липса на енергия – Наред с енергийния прием, грелинът влияе и върху енергийния разход. Проучванията показват, че увеличаването на грелина регулира енергията според приема на храна. От друга страна, преяждането може да доведе до увеличаване на енергийния разход, което пък да доведе до липса на енергия.
Регулиране на теглото по естествен път с Ликуид Офф и Ликуид фор Фит
Ако някои от тези хормони не функционират оптимално, възможно е да има проблеми не само с теглото, но и със съня, апетита, репродуктивните функции и други аспекти на здравето. Разбира се, в тези случаи най-важното е да се започне с анализ на симптомите и лабораторни изследвания – кръвни и хормонални, за да се установи актуалното състояние.
На по-късен етап могат да се включат билкови средства като Ликуид Офф и Ликуид фор Фит. Те могат да насърчат детоксикацията и дренажа на задържаните течности. Това се прави с цел да се намали теглото и да се освободи от всяка допълнителна тежест, която не му е нужна. Ликуид Офф е еликсир за красиво и здраво тяло, който способства освобождаването на излишните течности от организма. А Ликуид фор Фит помага цялостно за детоксикацията на организма и поддържането на нормално телесно тегло. Кой от двата продукта ще изберете е изцяло ваше решение, но който и да е, няма да сбъркате. Формулите са изцяло билкови, способстват зa peдyциpaнe нa тeлecнитe мaзнини и техният прием не е свързан с главоболие, високо кръвно, втрисане, гадене или световъртеж.
Използвани източници
- Klok, M. D., Jakobsdottir, S., & Drent, M. L. (2007). The role of leptin and ghrelin in the regulation of food intake and body weight in humans: a review. Obesity reviews : an official journal of the International Association for the Study of Obesity, 8(1), 21–34. https://doi.org/10.1111/j.1467-789X.2006.00270.x
- Meier, U., & Gressner, A. M. (2004). Endocrine regulation of energy metabolism: review of pathobiochemical and clinical chemical aspects of leptin, ghrelin, adiponectin, and resistin. Clinical chemistry, 50(9), 1511–1525. https://doi.org/10.1373/clinchem.2004.032482
- Williams, D. L., & Cummings, D. E. (2005). Regulation of ghrelin in physiologic and pathophysiologic states. The Journal of nutrition, 135(5), 1320–1325. https://doi.org/10.1093/jn/135.5.1320
- Vendrell, J., Broch, M., Vilarrasa, N., Molina, A., Gómez, J. M., Gutiérrez, C., Simón, I., Soler, J., & Richart, C. (2004). Resistin, adiponectin, ghrelin, leptin, and proinflammatory cytokines: relationships in obesity. Obesity research, 12(6), 962–971. https://doi.org/10.1038/oby.2004.118