Инсулиновата резистентност е едно от състоянията, което се среща все по-често в съвременността. Начинът на хранене тук е много важен не само за поддържане на теглото, но и за воденето на нормален живот без сериозни лишения.
Това състояние е едно от многото, които се отключват от натрупване на токсини в тялото. Именно за начините да се контролира или да се предотврати то ще говорим днес.
Какво представлява инсулинът?
Инсулинът е хормон, произвеждан от панкреаса, който помага на глюкозата да навлезе от кръвта в клетките на мускулите, мастната тъкан и черния дроб, където се използва за производство на енергия.
Глюкозата навлиза в организма чрез храната. Черният дроб също понякога произвежда глюкоза, например, когато сме на хранителен режим от типа “фастинг”.
Когато нивото на глюкоза в кръвта (кръвната захар) се повиши след хранене, панкреасът освобождава инсулин. Той, от своя страна, намалява кръвната захар, поддържа я в нормални, здравословни граници.
Какво е инсулинова резистентност?
Това наименование се използва за състояние, при което клетките на мускулите, мастната тъкан и черния дроб не взаимодействат добре с инсулина. В резултат става по-трудно да се нормализират стойностите на кръвната захар. Затова се налага панкреасът да произвежда повече инсулин, за да помогне на глюкозата да навлезе в клетките.
Докато панкреасът е способен да произвежда достатъчно количество инсулин, за да контролира процесите, кръвната захар е напълно възможно да остане в здравословни граници.
Кои хора са застрашени от развиване на инсулинова резистентност?
Разбира се, балансираната диета и физическата активност предпазват от редица заболявания. Има обаче някои рискови фактори по отношение на инсулиновата резистентност, които имат значение, независимо от стремежа към здравословен начин на живот. Добрата новина е, че те са по-малко от тези, които можем да контролираме с разумни усилия:
● генетична предразположеност – такава имат афроамериканците, коренните жители на Аляска, някои индиански племена, коренното население на Хавай и Тихоокеанските острови, латиноамериканците;
● фамилна обремененост – родител, брат или сестра с диабет;
● възраст над 45 години;
● наднормено тегло или затлъстяване;
● липса на физическа активност;
● гестационен диабет в миналото;
● сърдечно-съдови заболявания или инфаркт в миналото;
● синдром на поликистозните яйчници;
● високо кръвно налягане и/или висок холестерол.
Какви са симптомите на инсулиновата резистентност?
Докато тялото успява да произвежда достатъчно инсулин, за да поддържа нивата на кръвната захар в здравословни граници, малко вероятно е да се появят някакви симптоми.
Когато обаче панкреасът вече се затруднява, нивата на глюкоза в кръвта се повишават и тогава се появяват следните оплаквания:
● постоянна жажда;
● често уриниране;
● повишено чувство на глад;
● замъглено зрение;
● главоболие;
● вагинални инфекции при жените;
● проблеми с кожата;
● по-бавно зарастване на рани.
Каква е връзката между инсулиновата резистентност и наднорменото тегло?
Тук на практика се получава един затворен кръг: една от основните причини за появата на инсулинова резистентност е наднорменото тегло. Инсулиновата резистентност обаче, от своя страна, е сред водещите причини човек да не може да отслабне.
Излишната телесна мазнина, особено тази около талията и корема и около вътрешните органи се счита за основна причина за развиване на инсулинова резистентност. Обиколка на талията над 100 см. при мъжете и над 89 см. при жените е рисков фактор.
Едновременно с това, повишеният процент коремни мазнини причинява хормонален дисбаланс и хронични възпаления в тялото, които причини също могат да доведат до инсулинова резистентност.
Простото обяснение на взаимовръзката между наддаването на тегло и инсулиновата резистентност е следното: повечето инсулин, който произвежда панкреасът означава складиране на повече мазнини в тялото. От тук и невъзможността за отслабване.
Каква диета е подходяща при инсулинова резистентност?
Отслабването, особено в областта на корема, може да подобри значително общото здравословно състояние при инсулинова резистентност. То може да се случи при правилната комбинация от храни, физическа активност и хранителни добавки.
На първо място, въглехидратите, особено силно преработените такива, вредят много на хората с инсулинова резистентност. Ето защо те трябва да избягват пакетирани храни, практически да елиминират сладките газирани напитки и да наблегнат на плодовете и зеленчуците.
Намаляването на въглехидратите трябва да се балансира чрез повишаването на количествата фибри и протеини. Към диетата могат да се добавят и здравословни, наситени мазнини. Всичко това ще помогне на тялото да поддържа кръвната захар в здравословни граници.
Ето и някои конкретни храни, консумацията на които може да подпомогне отслабването при инсулинова резистентност:
● зеленчуци, които не съдържат нишесте – зеленолистни, бобови, карфиол, лук, гъби, селъри, кълнове и други;
● месо от пасищни животни – телешко, свинско, пилешко;
● риба – сьомга, тон, хоки, сардини;
● здравословни наситени мазнини – масло, зехтин, кокосово масло и други непреработени мазнини;
● зърнени храни – ориз, киноа, щир овес и други.
Премахването на всички сладки напитки от диетата е ключово. Те съдържат много захари и никакви фибри, което автоматично води до наддаване на тегло.
Голямо значение има не само какво, а и как ядем при инсулинова резистентност. Отслабването може да се окаже по-лесно, ако протеините, зеленчуците и мазнините се консумират 15 минути преди въглехидратите. Това води до по-умерено покачване на нивата на кръвна захар след хранене.
Ябълковият оцет е продукт, който, добавен към храната, подпомага поддържането на глюкозата в кръвта в здравословни граници. От тук следва, че той също е добър помощник в борбата с наднорменото тегло при инсулинова резистентност.
Ролята на физическата активност след хранене
Четиридесетминутна разходка след всяко хранене намалява опасността от рязко покачване на кръвната захар. Това се обяснява с факта, че клетките на мускулите получават повече енергия, когато се движим. Така те абсорбират и повече глюкоза от кръвта.
Факт е, че ежедневието ни не позволява да се разхождаме по 40 минути 3-4 пъти дневно след всяко хранене. Успокоително е обаче, че дори 15-минутна разходка повлиява добре нивата на глюкоза в кръвта.
Кои хранителни добавки могат да подпомогнат отслабването при инсулинова резистентност?
Дори и най-добрата диета и оптимален режим на физическа активност може да не са достатъчно ефективни, ако в тялото има излишък от токсини и/или се задържат течности.
Тук може да помогне приемането на някои хранителни добавки с натурален произход. Един добър вариант е Liquid Off. Продуктът съдържа артишок, полски хвощ, болдо, царевична свила, розмарин и червена лоза.
Синергичното действие на тези съставки е такова на естествен дренатор и детоксикатор на организма, което води и до по-бързо и по-ефективно отслабване. Съставките подпомагат дейността на стомашно-чревния тракт, на черния дроб, на уринарния тракт. Те са мощни антиоксиданти, които подпомагат очистването на тялото и предотвратяват омазняването на черния дроб.
Liquid for fit пък подобрява електролитния баланс, чието нарушаване често резултира в задържане на вода в организма. Към изброените по-горе растителни съставки в този продукт се добавят и екстракт от Колеус форсколий, екстракт от плод на Гарциния Камбоджа и хром.
Хранителната добавка подобрява метаболитните процеси и оптимизира обработването на храната и веществата в нея, включително глюкозата.
Ако се храним здравословно и следим за редовната физическа активност, но въпреки това не можем да отслабнем, инсулиновата резистентност е напълно възможна причина. Това означава, че при съмнения е добра идея да се направят необходимите изследвания и да се вземат навременни мерки. Отслабването, дори при наличието й, е напълно възможно.
Използвани източници
- Freeman, A. M., Pennings, N. (2022) Insulin resistance, PubMed.gov, PMID29939616, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29939616/
- Insulin resistance and prediabetes, National institute od diabetes and digestive and kidney diseases, https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/what-is-diabetes/prediabetes-insulin-resistance
- Shukla, A. P., Iliescu, R.G., Thomas, C. E., Aronne, L. J. (2015) Food order has a significant impact on postprandial glucose and insulin levels, Diabetes care, doi: 10.2337/dc15-0429, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4876745/
- Cheng, L. J., Jiang, Y., Wu, V. X., Wang, W. (2020) A systematic review and meta-analysis: Vinegar consumption on glycaemic control in adults with type 2 diabetes mellitus, J Adv Nurs. 76(2):459-474, doi: 10.1111/jan.14255, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31667860/
- Insulin resistance: The main reason you aren’t losing weight, Veri blog, https://www.veri.co/post/insulin-resistance-and-weight-loss