В Япония се поставя голям фокус върху здравословното хранене и начин на живот. Може би този факт е ясен, но все пак ще го припомним. Докато западният свят често свързва японската храна със суши, това е само малка част от кухнята на Япония. Има много здравословни и вкусни храни и напитки в японската кухня, от които да избирате, независимо от диетичните ви ограничения или предпочитания. Затова решихме да отправим поглед към тази източна страна и да открием най-интересните японските хранителни тенденции, които бележат 2022 година.
С какво се характеризира японската кухня
Изобилие от здравословни ястия, които са изградени около консумацията на пресни зеленчуци, ориз и морски дарове, японската кухня е образец за растително базирани, здравословни и устойчиви диети. Здравословните хранителни навици на японците са широко изследвани и е известно, че тяхната диета е една от най-здравословните в света.
Типичната японска диета е с ниско съдържание на калории и мазнини и с високо съдържание на здравословни морски дарове, ориз, плодове и зеленчуци. Доказано е, че този начин на хранене насърчава доброто здраве и дълголетие, съхранява кожата, кръвното налягане и теглото.
Има много ползи от спазването на традиционна японска диета, сред които:
- По-нисък риск от сърдечни заболявания
- По-нисък риск от инсулт
- По-нисък риск от рак
- По-висока продължителност на живота
Традиционната японска диета залага на разнообразие от ястия от риба, морски дарове, зеленчуци и ориз. И за разлика от много западни диети, традиционната японска диета не е прекалено ограничаваща. Включва умерени количества здравословни мазнини, протеини и въглехидрати, които да осигурят най-важните нутриенти за всички органи и системи.
Японските хранителни тенденции през 2022 година
Има четири основни компонента на традиционната японска кухня: ориз, юфка, морски дарове и зеленчуци. Оризът е основна храна в Япония и обикновено се сервира само ориз с други ястия отстрани. Юфката също е обичайно ястие на японската трапеза, като соба (елда) и удон (пшеница) са най-популярните сортове. Морските дарове също са на почит в Япония и често формират основата на много ястия, независимо дали са на скара, сурови (сашими) или просто варени. И не на последно място, зеленчуците са важна част от всяко японско ястие и могат да бъдат приготвени по различни начини, включително варени, печени, мариновани и с други техники.
През 2022 година виждаме, че сред японските хранителни тенденции се нареждат както стари, така и нови “звезди”. Нека видим кои са те.
Нори
Сушените водорасли традиционно се използват за увиване на суши, но могат да бъдат смлени или нарязани на ситно, за да се използват и по други начини. Нови могат да се използват и във вегански ястия с авокадо, краставица и други.
Морска храна
Като нация, разположена на архипелаг, жителите на Япония очаквано консумират доста голям брой риби, и то не само под формата на суши и сашими. Като чудесен източник на витамин D и протеин, морските дарове са здравословна храна и могат да съживят всяко меню. Рибата може да се яде сурова, печена на фурна, като част от суши и по други начини.
Кацу
Японският кацу, котлет с пържено месо, е въплъщение на японската високовъглехидратна и висококалорична храна. Обичано както от деца, така и от възрастни, ястието е популярно във всички сфери на живота в Япония. Терминът ‘катсу’ обхваща голямо разнообразие от котлети, включително пилешко и телешко.
Терияки
Терияки е техника за готвене, използвана в японската кухня, при която храните се пекат или запечатват на скара с глазура от соев сос, мирин (японска подправка) и захар. Сосът се вари и редуцира до желаната гъстота, след което се използва за мариноване на месо или риба, които след това се пекат на скара или барбекю. Няма да е лъжа, ако кажем, че се получава много вкусно.
Понякога се добавя джинджифил, а финалното ястие може да се гарнира с пресен лук. Риба – като риба тон, сьомга, пъстърва и скумрия се приготвят с тази техника, а понякога калмари и кюфтета.
Яки удон
Яки удон е японско пържено ястие, състоящо се от японски спагети удóн, смесени със соев сос, месо и зеленчуци. Това е като якисоба, което включва подобна техника за пържене с разбъркване, като се използват японски нудъли.
Рамен
Рамен е японска супа с фиде, която присъства в цялата азиатска кухня всъщност. Състои се от пшенични нудъли в китайски стил, сервирана в месен или рибен бульон, често овкусен със соев сос или мисо, и гарнитури като нарязано свинско месо, нори и лук. По принцип има четири вида рамен – шио рамен, мисо рамен, шою рамен и тонкоцу рамен, всеки от които се приготвя с различен бульон.
Мания по пъпешите
Любимият плод пъпеш е летен луксозен артикул в Япония. Цените на специалните сортове пъпеши са част от новинарските емисии на страната, като два броя пъпеши Юбари (Yubari) бяха продадени на търг за 3 милиона йени през 2022 г. Това е един от най-скъпите сортове пъпеши в света, наричан още “кралски пъпеш”.
В много луксозни хотели и ресторанти в Япония се предлагат следобеден чай с вкус на пъпеш или летен следобеден чай, заедно с матча и шоколад, както и много други опции.
Праскова
Говорейки за праскови, кой не обича студен прасковен чай през лятото? Японските смесени магазини го имат в готов вид, заедно с прасковен сладолед – отново част от кулинарния хайп през годината. Прасковата също присъства в царството на следобедния чай, който е на почит в страната. Не е изключено да се срещнат прасковено фрапе и прасковено смути във вериги като McDonald’с и японската верига Café de Crié.
Обобщение
Надяваме се тези идеи да ви помогнат да разнообразите диетата си и да я направите по-здравословна и засищаща. Определено има много, което можем да научим от Япония не само в кулинарен аспект. В множество проучвания е описано, че японският модел на хранене има връзка с множество здравни резултати, като по-дълъг живот и по-ниски рискове от увреждане и деменция. Различни полезни компоненти се съдържат в японския хранителен модел като зеленчуци, риба, мѝсо, морски водорасли, кисели краставички и зелен чай. Именно те способстват за осигуряване на полезните ефекти върху здравето и поддържането на добро физическо и психическо здраве.
Използвани източници
- Gabriel, A. S., Ninomiya, K., & Uneyama, H. (2018). The Role of the Japanese Traditional Diet in Healthy and Sustainable Dietary Patterns around the World. Nutrients, 10(2), 173. https://doi.org/10.3390/nu10020173
- Suzuki, N., Goto, Y., Ota, H., Kito, K., Mano, F., Joo, E., Ikeda, K., Inagaki, N., & Nakayama, T. (2018). Characteristics of the Japanese Diet Described in Epidemiologic Publications: A Qualitative Systematic Review. Journal of nutritional science and vitaminology, 64(2), 129–137. https://doi.org/10.3177/jnsv.64.129
- Furuta, C., Jinzu, H., Cao, L., Drewnowski, A., & Okabe, Y. (2022). Nutrient Profiling of Japanese Dishes: The Development of a Novel Ajinomoto Group Nutrient Profiling System. Frontiers in nutrition, 9, 912148. https://doi.org/10.3389/fnut.2022.912148
- Maruyama, C., Nakano, R., Shima, M., Mae, A., Shijo, Y., Nakamura, E., Okabe, Y., Park, S., Kameyama, N., Hirai, S., Nakanishi, M., Uchida, K., & Nishiyama, H. (2017). Effects of a Japan Diet Intake Program on Metabolic Parameters in Middle-Aged Men. Journal of atherosclerosis and thrombosis, 24(4), 393–401. https://doi.org/10.5551/jat.36780
- Matsuyama, S., Shimazu, T., Tomata, Y., Zhang, S., Abe, S., Lu, Y., & Tsuji, I. (2022). Japanese Diet and Mortality, Disability, and Dementia: Evidence from the Ohsaki Cohort Study. Nutrients, 14(10), 2034. https://doi.org/10.3390/nu14102034