Хапването на диня е не само приятно и забавно занимание (заради семките), но и изключително полезно за здравето. Динята е добре познат плод, който е много обичан от малки и големи. Сезонът му е от май до към септември, като хората най-много обичат да консумират диня под формата на изстудени резени със сирене или като сок.
Динята се смята за плод, който повишава енергията, особено през лятото, тъй като хидратира тялото. Но знаете ли, че наред със своите хидратиращи свойства и подкрепящи имунитета, динята също така осигурява достатъчно количество хранителни вещества за здравословен режим?
След като прочетете тази статия ще разберете, че това е вълшебен плод и трябва да се похапва при всяка възможност. Динята има някои фантастични предимства, за които едва ли подозирате. Нека видим кои са те.
Защо е толкова полезна динята
Динята (Citrullus lanatus) е голям, сладък плод, произхождащ от Южна Африка. Заедно с пъпеша са в едно семейство Тиквови (Cucurbitaceae), както и с тиквичките, тиквата и краставиците. Това интересно творение на природата с дебела кора, апетитна розова вътрешност и много семки, изобилства от вода и хранителни вещества. Освен това съдържа много малко калории и е изключително освежаваща през летния сезон, на който се наслаждаваме в момента.
Една чаша диня съдържа:
- 46 калории
- 12 грама въглехидрати
- 865 международни единици (IU) витамин А — (равнява се на 0,26 милиграма) – важен за здравето на кожата и очите
- 12 милиграма витамин С – помага за укрепване на имунната система и подпомага усвояването на желязото
- 170 милиграма калий – важен минерал за понижаване на кръвното налягане и нормална работа на нервната система
- 0,1 милиграма витамин B6 – асистира за разграждане на протеините и има важна роля в имунната функция и нервната система
- Нула мазнини, холестерол или натрий
Всички ползи за здравето осигурени от динята
Заредена с основни хранителни вещества
Срещу само 46 калории на чаша, динята е страхотна храна, когато става въпрос за хранителни вещества. Тя съдържа около 15% от дневните ви нужди от витамин С, заедно с множество други витамини и минерали. Оказва се, че освен много вкусна и засищаща, динята е и много полезна.
Осигурява голяма доза ликопен
Ликопенът е естествено съединение, намиращо се в динята и други плодове и зеленчуци, което има антиоксидантни свойства. Веществото е и това, което придава червения цвят на динята. Ликопенът също намалява риска от рак, сърдечни заболявания и свързани с възрастта очни заболявания. Той работи за предпазване на клетките от увреждане, и изследванията показват, че може да има ефекти на понижаване на кръвното налягане, когато се консумира редовно.
Динята помага за оптимално хидратиране
Динята се състои от повече от 90% вода. Установено е, че получаваме 80% от хидратацията си чрез това, което пием, и 20% от това, което ядем; динята определено може да помогне и в двата варианта.
Ако сте от хората, които забравят да пият вода или просто искате да разнообразите източниците на вода, значи динята е чудесен избор за вашата трапеза. Хидратацията е особено важна през лятото, когато температурите се повишават и губим повече течности от изпотяване.
Динята подпомага здравословното храносмилане
Динята има високо съдържание на вода, както стана ясно, и има малко количество фибри. И двете неща са ключови за поддържане на оптимално храносмилане и отделяне на излишните неща от тялото. Фибрите помагат за ситостта и редовната дефекация, докато водата помага за придвижването на отпадъците през храносмилателната система, за да бъдат отстранени.
Може да помогне за намаляване на теглото
Изборът на диня пред друг сладък плод за закуска може да ви помогне да се чувствате сити по-дълго. Яденето на диня всеки ден през сезона ѝ се свързва с намаляване на телесното тегло, индекса на телесна маса, кръвното налягане и обиколката на талията.
Заедно с доброто количество вода и фибри тя помага за ситост, което е важно за контрол на апетита. Липсата на мазнини, ниското съдържание на натрий и нискокалоричните свойства на динята я правят страхотна здравословна закуска, а защо не и междинно хранене?
Динята може да помогне за намаляване на възпалението
Специфична комбинация от антиоксиданти, ликопен и витамин С, съдържащи се в динята, може да намали възпалението и оксидативното увреждане с течение на времето. Възпалението може да причини подуване, болка или зачервена кожа, както и други симптоми, свързани със задържане на вода и увеличаване на теглото. А хроничното възпаление може да доведе до сериозни състояния, включително рак, астма, сърдечни заболявания и диабет тип 2. Затова антиоксидантите са едно от средствата, които най-добре могат да се справят с оксидативния стрес и да окажат анти-ейдж ефект.
Динята осигурява такива, затова направете ѝ място в ежедневното хранене, заедно с други цветни плодове и зеленчуци, като ябълки, цитруси, авокадо, чушки, тиква, патладжан, тиквички и много други.
Може да облекчи болките в мускулите
В едно малко проучване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, става ясно, че спортистите, които пият сок от диня, са забелязали намалена мускулна болка до 24 часа след това. Сокът също им помага за намаляване на сърдечната честота при възстановяване.
Изследователите свързват способността на сока от диня да облекчава болките в мускулите със съдържанието на L-цитрулин, което е аминокиселина с ползи за намаляване на мускулните увреждания.
Любопитен факт: семената на динята също са полезни
Вероятно отстранявате семките, когато похапвате диня. Оказва се, че кората и семената също имат някои ползи за здравето.
Корите са с по-малко захар и по-високо съдържание на фибри от месестата част на динята Корите например съдържат L-цитрулин, който може да намали кръвното налягане и да повиши възстановяването след спорт. Семките са богати на магнезий, който е важен минерал за мозъчната, нервната и мускулната функция. Те също така съдържат фолат, който може да намали риска от рак и депресия, и е изключително важен за жените във фертилна възраст.
Диня за подкрепа на бъбреците
Известно е също, че този плод засилва функцията на бъбреците и помага при детоксикацията на тялото. Редовната консумация на сок от диня може да помогне за намаляване нивата на амоняк и пикочна киселина в организма. Това може да предотврати образуването на камъни в бъбреците и други видове проблеми, свързани с тях.
Диня за превенция на ракови заболявания
Проучванията показват, че динята има противоракови свойства. За тях допринася ликопенът, който е основен хранителен елемент в плода. Той помага за предпазване увреждането на ДНК и е мощен антиоксидант.
Заедно с детоксикиращи продукти като Ликуид Офф, динята може да ви помогне да намалите няколко сантиметра от обиколките си, да подсилите имунитета си и да се погрижите за зрението си. Насладете се на лятото в пълната му очарователност и не забравяйте да похапвате диня у дома, на плажа или в любимото заведение.
Използвани източници
- Imran, M., Ghorat, F., Ul-Haq, I., Ur-Rehman, H., Aslam, F., Heydari, M., Shariati, M. A., Okuskhanova, E., Yessimbekov, Z., Thiruvengadam, M., Hashempur, M. H., & Rebezov, M. (2020). Lycopene as a Natural Antioxidant Used to Prevent Human Health Disorders. Antioxidants (Basel, Switzerland), 9(8), 706. https://doi.org/10.3390/antiox9080706
- Khan, U. M., Sevindik, M., Zarrabi, A., Nami, M., Ozdemir, B., Kaplan, D. N., Selamoglu, Z., Hasan, M., Kumar, M., Alshehri, M. M., & Sharifi-Rad, J. (2021). Lycopene: Food Sources, Biological Activities, and Human Health Benefits. Oxidative medicine and cellular longevity, 2021, 2713511. https://doi.org/10.1155/2021/2713511
- Figueroa, A., Wong, A., Jaime, S. J., & Gonzales, J. U. (2017). Influence of L-citrulline and watermelon supplementation on vascular function and exercise performance. Current opinion in clinical nutrition and metabolic care, 20(1), 92–98. https://doi.org/10.1097/MCO.0000000000000340
- Burton-Freeman, B., Freeman, M., Zhang, X., Sandhu, A., & Edirisinghe, I. (2021). Watermelon and L-Citrulline in Cardio-Metabolic Health: Review of the Evidence 2000-2020. Current atherosclerosis reports, 23(12), 81. https://doi.org/10.1007/s11883-021-00978-5
- Naz, A., Butt, M. S., Sultan, M. T., Qayyum, M. M., & Niaz, R. S. (2014). Watermelon lycopene and allied health claims. EXCLI journal, 13, 650–660. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4464475/#:~:text=Its%20consumption%20has%20been%20escalated,disorders%2C%20diabetes%20and%20macular%20diseases.
- Manivannan, A., Lee, E. S., Han, K., Lee, H. E., & Kim, D. S. (2020). Versatile Nutraceutical Potentials of Watermelon-A Modest Fruit Loaded with Pharmaceutically Valuable Phytochemicals. Molecules (Basel, Switzerland), 25(22), 5258. https://doi.org/10.3390/molecules25225258