Как се готви с кокосово мляко – подробен наръчник + рецепти
Калий, желязо, магнезий, фосфор, мед и цинк са някои от ценните хранителни вещества, които екзотичният кокос може да ви осигури. Заедно с някои други кокосови продукти като кокосова сметана и кокосово масло, кокосовото мляко съдържа високи нива на лауринова киселина – наситена мастна киселина, която може да има положителен ефект върху ‘добрия’ HDL холестерол. Други потвърдени ползи на кокосовото мляко са антиоксидантна защита, антимикробни и противогъбични свойства и други.
Подходящ заместител на млякото за хора с непоносимост към лактоза, кокосовото мляко се оказва много универсално, както ще видите от информацията в статията. Важно е да знаете какви видове има и как да го използвате за различните му предназначения.
Запознайте се с кокосовото мляко
Най-просто казано, кокосовото мляко е една от най-вкусните и разнообразни съставки в света. Популярно от Югоизточна Азия до Индия до Африка, кокосовото мляко е наситено с богата кремообразност и естествена сладост. Като бонус кокосовото мляко също е чудесен заместител на млечните продукти, който лесно го заменя в много рецепти.
И така, какво точно е кокосовото мляко? За да не се бърка с кокосовата вода (течността, която се среща естествено вътре в кокоса), следва да изясним произхода му. Кокосовото мляко се прави чрез извличане на месестата част на кокоса, настъргването му и накисването му в гореща вода. След това се оставя да изстине и се прецежда през тензух. След това кокосовото мляко се отделя, създавайки кокосово мляко и кокосова сметана, които имат различна плътност. Консервираните версии и на двата продукта са леснодостъпни в супермаркетите, но могат да се закупят и от онлайн магазини.
От гледна точка на хранителен профил, кокосовото мляко е с високо съдържание на витамин В3 и се счита за добро за тялото поради състава му от средноверижни мастни киселини. Те се усвояват лесно и дори са изследвани за техния принос в насърчаване загубата на тегло.
Добър заместител на краве млякото за вегетарианци, вегани и хора с лактозна непоносимост, кокосовото мляко не съдържа лактоза. Освен това е по-устойчив и екологичен избор от краве млякото, което се добива чрез прилагане на изтощителни, вредни и експлоататорски спрямо животните практики.
Преди да заключим, че кокосовото мляко няма недостатъци, ще споменем, че то е с много по-високо съдържание на калории и мазнини от краве млякото. Поради това трябва да се консумира умерено и да се претегля по време на готвене, за да не сложите прекалено много количество мляко.
Видове кокосово мляко
Точно като краве млякото, кокосовото мляко има разновидности. Не толкова много опции, но все пак има няколко възможности за избор с отличителни разлики. Накратко бихме ви препоръчали да използвате неподсладено, нормално (не обезмаслено или “lite” версия), консервирано кокосово мляко, освен ако нямате конкретна причина да ползвате друго според дадена рецепта. В по-дългата версия ще разкрием защо препоръчваме това:
- Подсладено срещу неподсладено мляко – неподсладено означава по-малко количество захари, което е добре дошло за здравето ви. Неподсладеното мляко не придава тежест на ястията при готвене, както подсладеното може да направи. Все пак всяко кокосово мляко има естествена сладост, независимо от добавените подсладители. Като цяло повечето рецепти за кокосово мляко, особено пикантните, залагат на неподсладено кокосово мляко.
- Обикновено срещу обезмаслено – винаги първият вариант. Кокосовото мляко лайт е просто обикновено кокосово мляко, което е разредено с вода. Обикновено цената е същата или малко по-евтина. Ако имате нужда от разредено кокосово мляко, можете да добавите вода безплатно у дома. Ако не използвате цялата кутия пълномаслено кокосово мляко, можете просто да замразите каквото е останало и след това да го размразите и да го използвате.
- Консервирано или в кутия – по принцип няма значение, но на практика кокосовото мляко в кутиите често има много стабилизатори и консерванти, което не е благоприятно за здравето. Проверявайте внимателно списъка със съставките все пак.
Освен кокосово мляко има и кокосова сметана, която е подходящ заместител на животинската сметана. Ако ви трябва за направа на десерт, то кокосовата сметана е по-подходящ избор.
В какви ястия да използвате кокосово мляко
Заместител на млечните продукти
Кокосовото мляко може да се използва като заместител на веган мляко без лактоза по много начини: добавете го към кафето си, разбийте го на сметана или го използвайте за направа на печени изделия. А ако диетата ви изключва млечни продукти, може да се изненадате колко гладък и кремообразен ще се получи веган сладолед без млечни продукти.
Кокосово мляко за дипове, сосове, супи и още
Кокосовото мляко в комбинация с подсладител или пикантни подправки е нещо, което трябва да опитате. Може да потърсите рецепти за къри, пикантни супи, но е също толкова подходящо и за палачинки, смутита, пудинги. Ако обичате сладко, значи може да опитате здравословни вегетариански бонбони с кокосово мляко, кленов сироп и Рафаело или шоколадов чиа пудинг с кокосово мляко, както и смути с кокосово мляко, кокосова вода, кленов сироп и чиа.
Кокосово мляко с морски дарове
Морските дарове си подхождат с почти всичко кокосово. Например, използвайте за приготвяне на миди или супа в тайландски стил, скариди в кокосово мляко, салата от киноа с морски дарове и кокосово мляко или друго по ваш вкус.
Тъй като кокосовото мляко е супер универсално, то е еднакво вкусно както в пикантни, така и в сладки рецепти. Като съставка, използвана в безброй култури, по същество има безкраен брой потенциални рецепти, които го използват, вариращи от морска храна до изкусителни десерти.
Готвене с кокосово мляко
За съжаление не може просто да замените кокосовото мляко с обикновеното мляко във всички рецепти поради различните му характеристики. Кокосовото мляко няма същите протеини и захари като краве млякото, така че за печене може да не е най-подходящ. Ако обаче знаете някои тънкости, ще може с лекота да го използвате за много ястия. Ето и по-конкретни насоки.
В супи, кърита и яхнии, кокосовото мляко е невероятна основа за всички видове супи – ако искате по-топъл, по-богат, кремообразен вкус, просто добавете кутия кокосово мляко и се насладете. Може да се ползва и за почти всеки вид месо – кокосовото мляко е чудесна течност за готвене на месо, защото придава страхотен вкус и се съчетава с почти всякакъв вид подправки.
Имайте предвид, че е нормално кокосовото мляко да се раздели на два слоя, с по-дебел плътен слой в горната част на кутията и по-тънък слой воднисто кокосово мляко отдолу. Затова е най-добре да разклатите кутията преди отваряне или я разбъркайте след отваряне, за да смесите отново двете половини. Кокосовото мляко замръзва лесно, затова ако използвате само половин кутия, замразете останалото.
Възможно е някои хора да са алергични към кокос, което прави кокосовото мляко неподходящо за тях; други хора просто не могат да го понасят. Ако сте от тях, има други алтернативи на млечни продукти като бадемово мляко, овесено, оризово мляко, мляко от спелта и други.
Искате ли рецепти с кокосово мляко? Споделете ни в коментари и с радост ще подготвим такива! А дотогава не забравяйте да се погрижите за лекотата на тялото си, все пак идва лято. По-разтоварващ хранителен режим, повече движение и Ликуид фор Фит са вашите инструменти за отслабване. Е, може и някое десертче с кокосово мляко, нали?
Използвани ресурси
- Asiri N. Karunasiri, Mahendra Gunawardane, Chathuri M. Senanayake, Nimanthi Jayathilaka, Kapila N. Seneviratne, „Antioxidant and Nutritional Properties of Domestic and Commercial Coconut Milk Preparations“, International Journal of Food Science, vol. 2020, Article ID 3489605, 9 pages, 2020. https://doi.org/10.1155/2020/3489605
- Hewlings S. (2020). Coconuts and Health: Different Chain Lengths of Saturated Fats Require Different Consideration. Journal of cardiovascular development and disease, 7(4), 59. https://doi.org/10.3390/jcdd7040059
- Li, Y., Zheng, Y., Zhang, Y., Xu, J., & Gao, G. (2018). Antioxidant Activity of Coconut (Cocos nucifera L.) Protein Fractions. Molecules (Basel, Switzerland), 23(3), 707. https://doi.org/10.3390/molecules23030707
- Pehowich, D. J., Gomes, A. V., & Barnes, J. A. (2000). Fatty acid composition and possible health effects of coconut constituents. The West Indian medical journal, 49(2), 128–133.