Някои хора биха казали, че животът ни се разделя на два периода: преди и след коронавирусната пандемия. След всичко, което се наложи да преживеем, множество доклади и статии разглеждат възможностите за лечение и терапия на COVID-19. И все повече специалисти започнаха да говорят за това какво може да направим, за да подпомогнем имунната си система и вътрешната среда в тялото, която да стане по-устойчива на патогени. Освен това, тъй като случаите на усложнения след възстановяване от COVID-19 са все повече, важно е да разберем кои храни могат да облекчат дискомфорта или да предотвратят усложненията на първо място.
Начин на хранене, който насърчава алкалната среда в организма, има доказани ползи за здравето. Оказва се, че такъв начин на хранене може да има положителен принос в рехабилитацията след COVID и точно за това ще говорим в статията. Ще изясним концепцията за алкалната диета и след това ще предоставим списък с препоръчани храни, подходящи за нея. Освен това ще обсъдим и значението на богата на алкална диета за пациенти с COVID-19 по пътя им към възстановяване на здравето.
Какво е алкална диета?
Нормалното ниво на pH на нашите черва варира между 1,5 и 3,5, макар и силно киселинно, но достатъчно за поддържане на здрава храносмилателна система. Поради различни фактори този алкално-киселинен баланс се нарушава, например прием на кисели храни, консумация на термично обработени храни, при заболявания, хранителни и респираторни алергии и други. В някои случаи киселинните храни причиняват загуба на минерална плътност на костите до степен, която води до остеопороза – често срещано заболяване при възрастни хора.
Алкалната диета е на първо място благотворна за здравето, тъй като променя нивото на pH в човешкото тяло. Това означава по-здравословна вътрешна среда и подобряване на имунитета, управление на теглото и противопоставяне на оксидативния стрес. В основата на алкалната диета първо стои елиминирането на храни, които могат да накарат тялото да поддържа киселинна среда. Вместо тях се препоръчва консумация на храни, които поддържат нормалния баланс на pH и алкализират организма. Такъв начин на хранене може да е особено полезен след прекарана коронавирусна инфекция, когато организмът е изключително отслабен, с понижен имунитет и дисфункционални метаболитни процеси, и когато най-силно се нуждае от хранителни вещества.
Здравословните и разнообразни алкални храни, които присъстват в алкалния начин на хранене, осигуряват повечето хранителни вещества, от които се нуждаем. Такива важни нутриенти са мед, фолиева киселина, желязо, цинк, селен и витамини A, B6, B12, C и D. Всички тези компоненти на храната участват в поддържането на здравословна имунна функция и защита, което е от първостепенно значение за възстановяване след прекарана коронавирусна инфекция.
Като цяло следните храни се считат за алкални:
- Плодове
- Зеленчуци
- Картофи
- Газирана вода
А тези се считат за киселинни:
- Пълнозърнести храни
- Месо
- Млечни продукти
- Риба
- Бира
Кои храни са алкални
Всички храни могат да бъдат разделени на киселинни, неутрални или алкални. Тук е важно да направим едно уточнение: pH на храната не се измерва с нейните физически свойства, а чрез крайните продукти, които остават в тялото, след като храната е била метаболизирана.
Например, интуитивно бихме решили, че лимонът е кисел, защото той има кисел вкус и вероятно ще остане такъв в човешкия организъм. Точно обратното – след като се метаболизира от тялото, лимонът прави кръвта алкална. Това обяснява защо една привидно кисела храна може да „превърне“ алкална в тялото.
За да се определи дали дадена храна е алкализираща или киселинна за тялото, всяка храна се измерва по PRAL скалата. Според нея всяка храна има отрицателна, неутрална или положителна стойност. И така, всяка храна с отрицателна стойност се счита за алкална храна, докато всяка храна с положителна стойност е киселинна. Например, броколите имат резултат от -1,2, което означава, че са алкализираща храна, но не толкова алкализираща като патладжана, който има -3,4. Говеждото месо, от друга страна, има резултат от +7,8, което означава, че е силно киселинно, подобно на повечето видове месо.
PRAL също така измерва киселинността или алкалността на храната въз основа на количеството минерали, протеини и фосфор, които остават в тялото, след като бъдат метаболизирани. Тъй като протеинът и фосфорът се разграждат до сярна киселина и фосфорна киселина, те се считат за подкисляващи за тялото. Когато алкалната храна се метаболизира, тя ще остави след себе си алкални следи от минерали, като калций, магнезий и калий.
След като вече знаем на база на какво храните се разделят на алкални или киселинни, нека видим кои са подходящи за алкалната диета.
План за алкална диета за възстановяване след COVID
На първо място, всички зеленчуци и плодове и всички почвени продукти са алкални и подпомагат алкализирането на тялото. Освен това тези земни продукти са богати на антиоксиданти, някои от тях са и адаптогени, осигурявайки чиста енергия и множество хранителни вещества. За лимоните вече казахме, но и доматите са примери за храни, които, макар и киселинни, се превръщат в алкализиращи в организма.
Джинджифил, лимон, куркума, алое вера, корен от женшен също осигуряват антиоксиданти и подпомагат алкално-киселинния баланс. Те могат да се нарекат и тонизиращи – именно алкалността дава тонизиращия ефект в тялото. Куркумата освен това има голямо съдържание на цинк, което е необходимо във всички етапи на имунния отговор на антителата.
Други храни, които осигуряват алкалност, както и полезни хранителни вещества, са цариградско грозде, листа от моринга, авокадо, горски плодове, листни зеленчуци, киноа, маслини и ядки.
Въпреки че има много различни версии на диетата, ето един примерен план за алкална диета, която може да опитате:
- Ден 1: Неограничен брой плодове и зеленчуци; зеле с песто и авокадо; тиквички с печени зеленчуци.
- Ден 2: Пресни сурови или варени зеленчуци; салата със зеленчуци и зехтин; голям сладък картоф със задушени броколи за вечеря.
- Ден 3: Неограничен брой плодове и зеленчуци; чаша червено вино и салата от спанак; плодова салата с прясно изцеден сок от лайм.
- Ден 4: Неограничен брой плодове и зеленчуци; тиквички със сос маринара; сладки картофи с малко масло и подправки.
- Ден 5: Неограничен брой плодове и зеленчуци; зеленчукова супа и салата от спанак, репички и сирене; спираловидни моркови със сос маринара.
- Ден 6: Неограничен брой плодове и зеленчуци; ситно нарязан карфиол със зеленчуци на скара и зехтин; зелено смути като междинно хранене и печени зеленчуци с тофу за вечеря.
- Ден 7: круши, праскови и кафе; зеленчуков хумус с моркови, целина и домати; сладък картоф и сотиран спанак за вечеря.
Селекция храни, които да добавите към менюто си, за да подкрепите възстановяването на организма след прекаран COVID-19:
- Зелени листни зеленчуци – богати са на големи количества витамин А, В, Е, фолиева киселина, минерали;
- Цитрусови плодове – популярни като една от висококачествените алкални храни за включване в диетата, цитрусовите плодове могат да помогнат за ускоряване на процеса на възстановяване след COVID и детоксикацията на организма;
- Кореноплодни зеленчуци – силно питателни алкални храни, които помагат за поддържане нивото на pH на тялото.
Хората търсят различни видове решения, включително начин на хранене, спорт и терапии, за да поддържат добро здраве и да предотвратят животозастрашаващата инфекция с COVID-19. Въпреки това, трябва да се спомене, че включването на алкални храни самостоятелно във вашата диета не е достатъчно да излекува или предотврати инфекция, но може да помогне за повишаване на имунитета. А именно на него разчитаме при среща с различни патогенни микроорганизми.
Използвани ресурси
- The Acid Alkaline Association. n.d. Accessed 2018 Feb 23 from: http://www.acidalkalinediet.net/acid-alkaline-diet.php
- Remer T, Manz F. Estimation of the renal net acid excretion by adults consuming diets containing variable amounts of protein. Am J Clin Nutr. 1994 Jun;59(6):1356-61. Abstract available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8198060.
- Fenton T, Firus S, Naqvi N, Williams R. Knowledge Pathway – Diet Composition: Alkaline Diets. In: Practice-based Evidence in Nutrition [PEN]. 2016.
- Dawson-Hughes B, Harris SS, Ceglia L. Alkaline diets favor lean tissue mass in older adults. Am J Clin Nutr. 2008;87(3):662-5. doi:10.1093/ajcn/87.3.662